Energie

Ovidiu Tender despre businessul din Africa, regiune afectată de Ebola: Nu am fost influenţaţi. Am luat toate măsurile de precauţie

Ovidiu Tender despre businessul din Africa, regiune...

Autor: Mirabela Tiron

20.10.2014, 00:06 1067

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care conduce un grup de firme cu afaceri în domeniul explorărilor geologice, petroliere şi de gaze, farma, construcţii şi turism, spune că businessul din Africa, piaţa pe care a pariat în ultimii ani, nu a fost influenţat de Ebola, febra hemoragică ce a provocat până acum moartea a 4.500 de persoane.

„Am sub zece angajaţi români în Africa şi câteva sute de africani ce lucrează acolo. Au fost luate toate măsurile de precauţie. În Se­negal, unde lucrează cei mai mulţi oa­meni, nu au fost multe cazuri de Ebola”, a spus omul de afaceri. Cele mai afectate zone de Ebola sunt Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

În ultimii ani Tender s-a concentrat pe dez­voltarea businessului în Africa, unde a in­vestit în sectoare precum explorarea şi ex­ploa­tarea resurselor, dar şi în industria ex­tractivă sau construcţii. 

Cea mai mare firmă a grupului pe care îl conduce şi care are operaţiuni în câteva state africane este firma de prospectare geologică Pros­pecţiuni Bucureşti (simbol bursier PRSN), care a avut  în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 120 mil. lei (27 mil. euro), în scădere cu 10%. Mai mult, în acest an TEN Airways, com­pania aeriană con­trolată de Tender, a fost numită com­pa­nia naţională a Guineea Bissau. Transpor­ta­torul urma să aibă trei zbo­ruri pe săptămână din Guineea Bissau (fostă colonie por­tu­gheză, cu 1,6 milioane de lo­cuitori) spre Lisa­bona (capitala Portu­ga­liei), dar şi să efec­tueze curse spre Senegal, Ni­geria şi Angola.

Momentan nu a obţinut aprobare pen­tru zbo­rurile spre Lisabona şi nici nu a înce­put operarea celorlalte curse spre statele afri­cane, potrivit lui Tender.

„Ar fi rutele de pe care au ieşit alte com­panii în Africa din cauza Ebola, dar nu vrem să riscăm şi de aceea nu vom zbura pe aceste rute”, a spus el. În 2012, compania TEN Air­ways a avut o cifră de afaceri de 5,8 milioane de lei (1,3 mil. euro), potrivit datelor de la Mi­nisterul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO