• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Energie

Parlamentul European aprobă planurile de refacere a rezervelor de gaze naturale înainte de iarnă. Până în noiembrie, rezervele de gaze trebuie să atingă măcar 80% din capacitate

Parlamentul European aprobă planurile de refacere a rezervelor de gaze naturale înainte de iarnă. Până în noiembrie, rezervele de gaze trebuie să atingă măcar 80% din capacitate

Autor: Dorin Oancea

23.06.2022, 14:30 53

Ca reacţie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, legea urmăreşte să refacă rezervele strategice europene de gaze înainte de venirea iernii, garantând siguranţa aprovizionării cu energie.

Noul regulament, care a fost deja convenit de miniştrii Uniunii Europene, stabileşte ca, până pe 1 noiembrie 2022, spaţiile de depozitare a gazelor naturale să fie umplute măcar la 80% din capacitate. Ţările Uniunii şi operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%. În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare. Textul subliniază că ţările Uniunii trebuie să-şi diversifice sursele de gaze naturale şi să-şi extindă măsurile luate pentru a asigura eficienţa energetică.

Potrivit regulamentului, instalaţiile de stocare a gazelor din UE vor căpăta statutul de infrastructură critică. Toţi operatorii acestui tip de instalaţii vor fi obligaţi să obţină o certificare pentru a evita riscul ingerinţelor străine. Operatorii care nu vor reuşi să o obţină vor trebui să cedeze fie instalaţiile de stocare a gazelor, fie controlul asupra acestora (contra unei compensaţii echitabile).

Până în august 2022, Comisia va publica orientări destinate ţărilor Uniunii privind modul în care pot achiziţiona gaze naturale în comun. Ele vor putea acţiona în acest sens în grupuri de două sau mai multe ţări.

„Regulamentul este răspunsul la situaţia actuală. Gazprom foloseşte furnizarea de energie ca armă, iar noi avem scutul nostru de protecţie”, a declarat Jerzy Buzek (PPE, Polonia), care conduce echipa de negociere a Parlamentului. „Nimeni dintre cei care folosesc energia ca armă nu va fi responsabil pentru capacităţile noastre de stocare. De asemenea, putem începe oficial achiziţia comună de gaze naturale în UE”, a adăugat acesta.

„Ţările cu capacităţi mari de stocare vor fi obligate să deţină cel puţin 35% din propriul consum. Ţările care nu au o capacitate de stocare vor trebui să încheie acorduri cu celelalte state membre care le vor stoca cantităţile necesare de gaz. Acesta este un mecanism de solidaritate stimulat de acest regulament”, a spus Cristian Buşoi (PPE, România), raportor şi preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie.

Legislaţia a fost adoptată joi cu 490 voturi pentru, 47 împotrivă şi 55 abţineri. Acum este nevoie de aprobarea oficială a Consiliului pentru a putea fi publicată în Jurnalul Oficial şi a intra în vigoare.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Comisia Europeană pe 23 martie, în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Parlamentul a votat pe 5 aprilie folosirea unei proceduri accelerate şi a sprijinit propunerea două zile mai târziu. La summitul de la Versailles, liderii Uniunii Europene au cerut măsuri pentru a soluţiona chestiunea independenţei energetice.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702