Energie

Patru proiecte de stocare a energiei care ar putea transforma Europa

Patru proiecte de stocare a energiei care ar putea...

Autor: Catalina Apostoiu

03.06.2019, 00:05 874

Comisia Europeană crede ferm că hidrogenul se va număra printre singurele gaze din mixul energetic până în 2050.

O unitate din Germania care transformă electricitatea eoliană în hidrogen este probabil cea mai emblematică dintr-o serie de proiecte-pilot care ar putea transforma radical peisajul energetic al Europei în următorul deceniu.

În 2013, compania germană Uniper realiza în premieră WindGas, o facilitate P2G capabilă să stocheze energia eoliană în reţeaua de gaze naturale. Provocarea este acum de a creşte producţia pentru a reduce costurile şi a face hidro­genul verde competitiv. Comisia Europeană crede ferm că hi­dro­genul se va număra printre singurele gaze din mixul ener­getic până în 2050. Totuşi, obţinerea de volume mari va dura, iar jucătorii din industrie spun că au nevoie de semnale şi stimulente din partea autorităţilor de reglementare pentru a duce producţia de hidrogen verde dincolo de faza de testare.

În Marea Britanie, subsidiara companiei franceze Engie conduce un proiect-pilot denumit Centurion în cadrul facilităţii Runcorn. Aceasta funcţionează în prezent pe hidrogen gri, dar compania franceză Storengy vrea să-l înlocuiască cu hidrogen verde obţinut din electricitate regenerabilă. Pentru aceasta stocarea este necesară.

În timp ce Centurion se concentrează pe stocarea şi livrarea la scară industrială de hidrogen, un alt proiect-pilot realizat de Storengy se concentrează pe stocarea la scară mică de biogaz produs local. Denumit Lilibox, proiectul implică lichefierea biometanului produs local din resturi agricole şi stocarea în apropiere de locul de producţie sub formă de Bio GNL, care poate fi utilizat mai apoi pentru alimentarea camioanelor şi autobuzelor.

Proiectul nu mai este de fapt unul pilot, fiind pe punctul de a deveni operaţional din punct de vedere comercial.

Al patrulea proiect, denumit Underground Sun Storage, este cel mai neaşteptat. Totul a început când cea mai mare companie austriacă de stocare a gazelor, RAG Austria, a deschis o facilitate underground de stocae de hidrogen pentru cercetare. Obiectivul iniţial privea stocarea de hidrogen produs din energie solară într-un rezervor şi testarea rezistenţei infrastructurii la coroziune. Când au încercat să injecteze CO2 lichid în rezervor, cercetătorii au obţinut rezultate neaşteptate, fiind capabili să recreeze procesul natural de generare de metan.

Principalul obiectiv al proiectului priveşte generarea de hidrogen din energie solară pe timpul verii. Odaă transformată în hidrogen, energia solară poate fi mai apoi stocată şi reinjectată în reţea pe timpul iernii. Din cauza costurilor ridicate, stocarea energiei solare ca gaz nu este încă viabilă comercial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO