Energie

Pentru a satisface cererea Rusiei, companiile din UE vor folosi „portiţe” pentru a plăti gazele în ruble

Pentru a satisface cererea Rusiei, companiile din UE vor...

Autor: Mediafax

28.04.2022, 16:58 420

Companiile din domeniul energetic europene ar putea folosi „portiţe” pentru a satisface cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble, pe fondul temerilor că aprovizionarea ar putea fi întreruptă pentru mai multe ţări.

Miercuri, Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble.

Joi, Financial Times relatează că doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc în Europa - Uniper din Germania şi OMV din Austria - se pregătesc să folosească un nou sistem care le permite să se conformeze cererii Rusiei.

Pentru a nu încălca sancţiunile UE, Rusia a stabilit la sfârşitul lunii martie un mecanism prin care companiile europene vor continua să plătească Gazprombank - braţul financiar al Gazprom cu sediul în Elveţia - pentru importurile lor în euro.

Banca rusă, care nu se află sub incidenţa sancţiunilor UE, ar urma să convertească apoi depozitele în euro în ruble într-un al doilea cont deschis pe numele firmelor, pentru a le plăti mai departe în Rusia, relatează FT.

Tiina Tuomela, directorul financiar al Uniper, a declarat pentru ziar că societatea consideră că acest proces de plată modificat respectă sancţiunile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO