Avalanşa de intenţii în segmentul energiei verzi s-a transfomat într-un blocaj, dar chiar şi aşa există o „ligă“ de 108 proiecte care au contracte de racordare încheiate, autorizaţii de construire şi autorizaţii de înfiinţare emise de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
În total, sunt 1.153 de proiecte în diferite stadii, dar cele 108 au şanse reale să pună în funcţiune peste 4.100 MW. Un sprijin masiv pe care îl va primi piaţa de proiecte de energie verde este implementarea schemei de Contracte pentru Diferenţă (CfD), acolo unde licitaţia este în curs de desfăşurare, câştigătorii urmând a fi anunţaţi până la finalul acestui an, după cum a comunicat recent Ministerul Energiei. Prin intermediul acestei scheme vor fi susţinuţi 1.500 MW de parcuri eoliene şi solare.
„Vrem regenerabile şi vrem repede, pentru că asta rezolvă preţul energiei. Nu pentru că e verde sau sustenabil, ci pentru că ne interesează economic pe termen imediat“, a spus Cătălin Stancu, associated expert la compania Horváth, în cadrul conferinţei ZF Energie desfăşurate săptămâna trecută.