Energie

Petro, bitcoin-ul venezuelean, va fi lansat în câteva zile şi va avea valoarea unui baril de petrol

Petro, bitcoin-ul venezuelean, va fi lansat în câteva...

Autor: Catalina Apostoiu

30.12.2017, 16:35 2835

Petro, moneda virtuală a Venezuelei, va fi lansată în câteva zile şi va avea în spate 5,3 miliarde de barili de petrol cu o valoare de 267 miliarde de dolari, aceasta având rolul de a scoate ţara din criza financiară profundă cu care se confruntă, a anunţat guvernul socialist al acesteia, potrivit CNBC.

Preşedintele Nicolas Maduro i-a luat pe mulţi prin surprindere la începutul acestei luni anunţând lansarea monedei virtuale petro, susţinută de rezervele de petrol, gaze, aur şi diamante ale ţării.

În pofida scepticismului specialiştilor în monede virtuale, ministrul venezuelean al comunicaţiilor Jorge Rodriguez a anunţat că prima ofertă de petro va fi lansată în decurs de câteva zile.

Petro va avea o valoare echivalentă cu cea a unui baril de petrol, a mai anunţat preşedintele Maduro, potrivit Le Figaro. Barilul de ţiţei venezuelean a încheiat săptămâna trecută la un preţ de 56,57 de dolari. Preţul mediu în 2017 a fost de 46,45 dolari, după un preţ de 35,15 dolari în anul anterior.

Guvernul venezuelean pare să spere că petro va compensa prăbuşirea monedei locale, cu 97% într-un an în raport cu dolarul American pe piaţa neagră.

Rodriguez speră de asemenea să folosească petro ca parte a unui mecanism de plată a furnizorilor internaţionali, mulţi dintre care nu mai aprovizionează Venezuela din cauza incapacităţii acesteia de a-şi plăti datoriile, potrivit CNBC.

În condiţiile în care cei 30 de milioane de venezueleni se confruntă cu o criză de alimente şi medicamente, preţuri scăpate de sub control şi un al patrulea an de recesiune, Maduro dă vina pe guvernul american pentru “războiul economic” purtat împotriva ţării sale. Criticii spun însă că politicile sale reprezintă cauza deastrului economic cu care se confruntă ţara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO