Energie

Petrol importat de peste 3 mld. euro a intrat în rafinăriile româneşti. Banii se duc la ruşi şi kazahi

Petrol importat de peste 3 mld. euro a intrat în...

Autor: Roxana Petrescu

28.02.2019, 00:07 1561

Scumpirea barilului din prima parte a anului trecut s-a dus mai departe la pompele de benzină şi motorină şi apoi în conturile companiilor petroliere care au vândut carburanţi de peste 10 miliarde de euro, nivel record.

Tot această scumpire a făcut ca valoarea im­porturilor de petrol din primele zece luni din 2018 să treacă de pragul de 3 mi­liarde de euro, mai mult decât valoarea pe tot anul 2017, scrie cea mai nouă ediţie a anuarului ZF Energie.

Pe plan local, sunt consumate anual circa 10 milioane de tone de petrol, după primele zece luni din 2018 importurile fiind de circa 7 mi­lioane de tone, după cum arată datele transmise de Biroul de Statistică.  Rusia şi Kazahstanul rămân cele mai mari surse de alimentate cu petrol pentru România, dar faţă de 2017 peisajul surselor de import s-a completat cu „nume“ precum Nigeria, Egipt, Elveţia, Congo sau chiar Japonia, cantităţile importate fiind totuşi limitate.

Deşi pe primele 10 luni ale anului trecut, în cantitate importurile de petrol au fost de 7 milioane de tone faţă de cele 7,7 milioane de tone din tot anul 2017, „nota de plată“ a fost mai mare.

Astfel România avut de achitat o fac­tură de peste 3 miliarde de euro pentru primele 10 luni din 2018, faţă de 2,7 miliarde de euro în tot anul 2017.

Găsiţi în noua ediţie a anuarului ZF Energie cele mai interesante statistici despre evoluţia pieţelor de petrol, gaze naturale şi energie electrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO