Energie

Petrol: Intrăm într-o perioadă de nesiguranţă fără precedent, cu o presiune în creştere a geopoliticii. Ruşii stau la cotitură

Petrol: Intrăm într-o perioadă de nesiguranţă fără...

Autor: Catalina Apostoiu

21.11.2018, 00:04 939

Preţurile petrolului au scăzut din nou pe fondul temerilor persistente privind reapariţia unei oferte excedentare anul viitor în pofida planurilor OPEC de reducere a producţiei, scrie Bloomberg.

Ţiţeiul WTI s-a tranzacţionat la 56,72 dolari pe baril, în scădere cu 48 de cenţi, în timp ce ţiţeiul Brent a scăzut cu 63 de cenţi la 66,16 dolari pe baril.

OPEC şi partenerii săi trebuie să urmărească piaţa în următoarele săptămâni înainte de a lua orice decizii de reducere a producţiei, a declarat recent ministrul rus al energiei Alexander Novak.

Grupul se va reuni în Viena la începutul lunii decembrie pentru a discuta eventuale reduceri ale producţiei, iar Faith Birol, director executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a avertizat că orice reduceri ar putea avea implicaţii negative.

„Numele jocului pe piaţa petrolieră este volatilitatea“, a declarat Birol. „Iar cu presiunea în creştere a geopoliticii la care asistăm pe pieţele petroliere, credem că intrăm într-o perioadă de nesiguranţă fără precedent.“

Traiectoria preţurilor petrolului în 2019 şi pe mai departe va fi determinată de acţiunile a trei oameni: preşedintele american Donald Trump şi cel rus Vladimir Putin şi Prinţul Mogammed Bin Salman, potrivit unei opinii a Bloomberg semnată de Julian Lee.

SUA, Rusia şi Arabia Saudită domină oferta globală. Împreună, acestea produc mai mult petrol decât cele 15 membre ale OPEC. Toate trei pompează la rate record şi fiecare ar putea majora producţia din nou anul viitor.

Aceste creşteri, dublate de revizuiri mai mici în scădere ale estimărilor privind creşterea cererii şi decizia lui Trump de a acorda exceptări de la sancţiuni unor cumpărători de petrol iranian au determinat o modificare dramatică a sentimentului de pe piaţă de la teama de o ofertă deficitară la temeri privind o posibilă ofertă excedentară în doar trei luni.

Bin Salman are nevoie de venituri din petrol pentru a-şi finanţa planurile ambiţioase de transformare a Arabiei Saudite. FMI estimează că regatul va avea nevoie de un preţ al petrolului de 73,3 $ pe baril anul viitor pentru a-şi echilibra bugetul fiscal. Singura modalitate prin care acesta ar putea atinge preţul dorit este prin extinderea reducerilor de producţie.

Cât îl priveşte pe Putin, preşedintele rus nu dă dovadă de prea mult entuziasm în a restricţiona din nou producţia ţării sale. Totuşi, Putin ar putea decide că menţinerea relaţiilor îmbunătăţite cu prinţul saudit merită un mic sacrificiu. Însă nu este sigur că Rusia va fi de acord cu prelungirea reducerilor de producţie. Companiile petroliere vor să producă din câmpurile unde au investit.

Potrivit Financial Times, aceste companii trec printr-o perioadă foarte bună. Creşterea preţurilor petrolului dublată de deprecierea rublei au împins puternic în sus profiturile exportatorilor. Unele companii au luat deja decizii de investiţii pentru a profita de situaţie, însă acestea vin chiar într-un moment în care preţurile petrolului au început să scadă. Astfel, bucuria grupurilor petroliere ruseşti ar putea fi de scurtă durată.

Putin susţine că petrolul la aproximativ 70 % pe baril îi convine perfect.

Opoziţia din partea lui Trump va fi normal mai puternică, arată editorialistul Bloomberg.

O ameninţare mai mare din partea SUA la adresa planurilor saudite decât comentariile lui Trump de pe Twitter vor veni din Texas. Producătorii americani au adăugat un volum echivalent cu întreaga producţie a Nigeriei din ultimele 12 luni. Producţia acestora ar putea atinge 12 milioane de barili pe zi până în aprilie, cu şase luni mai devreme decât se anticipa cu doar o lună în urmă şi cu 1,2 milioane de barili pe zi mai mult decât se prognoza în ianuarie.

Arabia Saudită va trebui să rişte mânia lui Trump, indiferenţa lui Putin şi o industrie petrolieră americană înfloritoare dacă speră să echilibreze piaţa petrolieră în 2019, scrie editorialistul Bloomberg.

Luna trecută, băncile şi-au majorat estimările privind preţurile petrolului în anticiparea sancţiunilor americane asupra petrolului iranian. Preţul ţiţeiului Brent este acum aşteptat să atingă în medie aproape 75 de dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului american este estimat la 68 dolari pe baril în medie, potrivit unui sondaj Wall Street Journal.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO