Energie

Petrol: preţurile continuă să crească, alimentând optimismul băncilor de investiţii. Brentul se apropie de 70 de dolari barilul

Petrol: preţurile continuă să crească, alimentând...

Autor: Catalina Apostoiu

04.04.2019, 00:05 256

Petrol mai scump înseamnă noi scumpiri şi accelerarea inflaţiei.

Preţurile petrolului au avansat pentru a patra zi consecutiv, ţiţeiul Brent apropiindu-se de 70 de dolari pe baril, în condiţiile în care susţinerea generată de reduceri de producţie şi sancţiuni americane a pus în umbră un raport care indică o creştere neaşteptată a stocurilor de petrol american, potrivit Reuters.

Petrol mai scump înseamnă scumpiri şi accelerarea inflaţiei. Ţiţeiul Brent a tatonat miercuri pragul de 70 de dolari pe baril, cotaţiile atingând 69,87 dolari, cel mai ridicat nivel din 12 noiembrie. Ţiţeiul american a urcat până la 62,90 dolari, cel mai ridicat nivel din 7 noiembrie.

„Reducerile de producţie realizate de OPECĂ oferă un cadru solid pentru un avans al preţurilor şi până nu vom vedea o reluare a creşterii producţiei americane, tendinţa va fi în continuare una de creştere“, arată Edward Moya, analist la OANDA.

Băncile de investiţii împărtăşesc aceeaşi poziţie, majorându-şi previziunile privind preţurile pe 2019, relevă un sondaj efectuat de Wall Street Journal.

Potrivit acestora, Brentul va atinge în medie un nivel uşor peste 68 de dolari în acest an, în creştere de la nivelul de 67 de dolari anticipat în februarie. Ţiţeiul WTI este aşteptat să atingă o medie de aproape 60 de dolari pe baril, în linie cu prognoza anterioară.

Băncile se aşteaptă ca preţurile să continue să crească în trimestrul aprilie-iunie, înainte de a scădea către sfârşitul acestui an.

În mare parte a acestui an, preţurile petrolului au fost susţinute de eforturile OPEC şi aliaţilor ca Rusia de reducere a producţiei. OPECĂ s-a angajat să taie producţia cu aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi în acest an. În martie, livrările ţărilor OPEC au atins un minim pe patru ani, relevă un sondaj Reuters.

ìPresupunem că producţia de ţiţei a OPEC va atinge o medie de 30,1 milioane de barili pe zi în 2019, în scădere de la 31,9 milioane de barili pe zi în 2018î, se arată într-o notă a BNP Paribas.

Preţurile petrolului au înregistrat un raliu de peste 30% în acest an, în condiţiile în care reducerile de producţie, dublate de temerile în scădere privind perspectivele economiei mondiale, par să diminueze îngrijorarea investitorilor.

Trei dintre cele opt ţări care au primit exceptări de la sancţiunile americane împotriva petrolului iranian şi-au redus importurile la zero, a anunţat un oficial american, adăugând că îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa petrolieră mondială va ajuta la diminuarea în continuare a exporturilor iraniene.

Vicepreţedintele american Mike Pence a anunţat că Statele unite vor continua să pună presiune pe industria petrolieră a Venezuelei.

Stocurile de petrol american au înregistrat o creştere neaşteptată săptămâna trecută.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO