Energie

Petroliştii aplică noul Cod Fiscal: Benzina şi motorina se ieftinesc cu aproape 10% din prima zi a anului

Autor: Roxana Petrescu

01.01.2017, 14:52 3236

Companiile petroliere lucrează la introducerea prevederilor noului Cod Fiscal, spun oamenii din domeniu, lucru care va genera o scădere de aproape 10% a preţului carburanţilor de la 1 ianuarie 2017, potrivit estimărilor ZF, după ce TVA se va reduce de la 20% la 19% iar taxa de 7 cenţi pe litru va fi eliminată.

În medie, scăderea TVA-ului şi scoaterea supra-accizei vor duce la ieftinirea litrului de benzină şi motorină cu circa 45-50 de bani pe litru, ceea ce presupune o scădere a preţului benzinei şi motorinei de circa 10%, potrivit estimărilor ZF.

Spre exemplu, azi un litru de benzină la staţia Petrom de pe strada Tudor Arghezi din Bucureşti costă 5,37 lei pe litru, dar de la 1 ianuarie acelaşi litru ar putea costa 4,87 lei. La fel, un litru de motorină costă la aceeaşi staţie circa 5,35 lei pe litru, dar de la 1 ianuarie ar putea costa 4,85 lei, dacă celelalte condiţii din piaţă rămân neschimbate.

Pe final de an, piaţa a asistat la revenirea preţului carburanţilor în contextul în care şi barilul de petrol se tranzacţionează în prezent la maximul anului.

Preţurile mici la petrol au ajutat cererea de carburanţi, care anul acesta a crescut cu peste 5%, continuând tendinţa de anul trecut.

Creşterea de care se bucură barilul de petrol pe final de an are la bază decizia luată de statele membre ale OPEC, conduse de Arabia Saudită, privind reducerea producţiei de la începutul anului viitor într-un efort de a „reabilita“ preţul ţiţeiului. De altfel, bancherii de la Goldman Sachs au majorat estimarea privind preţul barilului pentru al doilea trimestru al anului viitor de la o medie de 55 de dolari la 57,5 dolari, potrivit informaţiilor Platts.

Pe de altă parte, într-un material realizat Reuters, se arată că evoluţia pozitivă a producţiei de petrol de şist din SUA ar putea anula efectele deciziei privind tăierea producţiei luată de OPEC. Cert este că în cursul zilei de ieri cotaţia petrolului a depăşit pragul de 54 de dolari pe baril, potrivit Bloomberg, acesta fiind maximul anului.

Retailul de carburanţi din România este dominat de patru companii petroliere, toate membre ale unor grupuri internaţionale, care împreună concentrează peste 70% din cele 2.000 de benzinării active, dar care ţin în mâini aproape 90% din volume. Cele patru companii sunt OMV Petrom Marketing, braţul de retail al OMV Petrom, Rompetrol Downstream, firma care administrează benzinăriile Rompetrol, Lukoil România, firmă care are în portofoliu 300 de benzinării, şi MOL România, filiala locală a grupului petrolier ungar MOL.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO