Energie

Petrom a sărit de 5 mld. lei venituri în T3, iar profitul a ajuns la 638 mil. lei. Compania are cu 400 de angajaţi mai puţin decât în trimestrul al doilea

Petrom a sărit de 5 mld. lei venituri în T3, iar...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

09.11.2017, 08:54 1112

OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a înregistrat în trimestrul al treilea al anului venituri din vânzări în valoare de 5,032 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul net aferent trimestrului 3 a fost de 638 de milioane de lei, cu 35% mai mare faţă de perioada similară din 2016 şi în creştere cu 8% decât trimestrul 2 din acest an.

Rezultatele au fost publicate de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, unde OMV Petrom este listată şi are o capitalizare de 16,6 miliarde de lei.

Numărul de angajaţi ai Petrom a continuat să scadă în ultimele trei luni, ajungând la 13.886, cu 446 mai puţini faţă de trimestrul anterior şi cu 1.089 mai puţini faţă de trimestrul al treilea din 2016, potrivit calculelor ZF.

„În T3 2017, am înregistrat încă un trimestru cu indicatori macroeconomici favorabili, care au susţinut cererea pentru produsele noastre şi volumele de vânzări mai mari. Am beneficiat de creşterea cotaţiilor la mărfuri şi de marje de rafinare foarte solide. Pentru 2017, estimăm un nivel al investiţiilor sub 0,7 mld. euro, menţinându-de totdată estimările privind declinul producţiei medii zilnice. Recent am observat progrese în privinţa propunerilor guvernamentale referitoare la regimul redevenţelor onshore şi offshore, precum şi la cadrul operaţional al activităţilor offshore”, spune Mariana Gheorghe, director general executiv OMV Petrom.

OMV Petrom a investit anul trecut 900 de milioane de lei în principal în zona de Upstream.

În luna iulie, OMV Petrom a semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanţu, ca parte a strategiei de a se concentra pe activităţile de bază. De asemenea, la începutul lunii august, OMV Petrom a realizat transferul a 19 zăcăminte petrolifere către compania Mazarine Energy, subsidiara locală controlată integral de Mazarine Energy BV, şi are în plan şi alte vânzări similare, după cum spunea Mariana Gheorghe în luna august.

Anul trecut, OMV Petrom a înregistrat o cifră de afaceri de 16,2 miliarde de lei, cu 10% mai puţin decât în 2015, şi a înregistrat un profit net de un miliard de lei faţă de pierderile de 690 de milioane de lei din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO