Energie

Petrom a scăpat în 2009 de prăbuşirea petrolului prin instrumente de acoperirea riscului. Pentru noul val de scăderi nu mai este asigurată

Petrom a scăpat în 2009 de prăbuşirea petrolului prin...

Autor: Roxana Petrescu

17.12.2014, 00:08 1026
Petrom nu mai este protejată prin instrumente de acoperire a riscului pentru a asigura veniturile din segmentul de explorare şi producţie, principala sursă de profit a companiei, în contextul în care în 2009, an în care industria s-a confruntat cu prăbuşirea preţului petrolului după falimentul Lehman Brothers, hedgingul a protejat profitul producătorului de ţiţei şi gaze.
 
În 2009, profitul Petrom a fost susţinut de hedgingul făcut pe preţul petrolului, câştigul companiei crescând cu 34% până la 1,3 miliarde de lei, deşi cifra de afaceri a scăzut cu 23% până la 12,8 miliarde de lei. Acum însă, profitul Petrom nu mai este asigurat prin instrumente speciale de acoperire a riscului, vânzările companiei com­pri­mându-se cu 11% în primele nouă luni ale anului, iar profitul marcând o scădere de 34%.
 
„Păcat că nu au mai avut aceste instrumente de acoperire a riscului pe segmentul de explorare şi producţie pentru că această divizie suferă din cauza devalorizării barilului de petrol. Deja vorbim de o pierdere de 50% faţă de maximul din iunie a barilului de petrol“, spune Claudiu Cazacu, analist-şef în cadrul XTB România.
 
Barilul de petrol a coborât sub pragul de 60 de dolari, pierzând aproape jumătate din valoarea maximă atinsă în iunie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO