Energie

Petromidia reloaded

Petromidia reloaded

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2016, 00:07 714

La aproape 10 ani de la intrarea pe piaţa locală şi după investiţii de 4 miliarde de dolari, kazahii de la KazMunayGas spun că sunt gata pentru un nou episod din „aventura“ Rompetrol, planurile de creştere fiind croite chiar şi într-un mediu de business umbrit de anchete sau de sechestre. Managementul kazah spune că nu este exlcus ca după ce a crescut capacitatea de la Petromidia de la 3,5 la 5 mil. tone, următorul pas să fie aducerea singurei rafinării din România cu ieşire la Marea Neagră la o capacitate de procesare a petrolului de 10 milioane de tone.

În acest moment, toată capacitatea funcţională de rafinare din România este de 11,6 milioane de tone. Mai mult, pentru a beneficia din plin de această posibilă extindere, KMG International, braţul prin care Kazahstanul controlează fostul grup Rompetrol, ar mai putea adăuga circa 200 de staţii de alimentare la cele aproape 140 de benzinării existente.

„KMG International aste o afacere stabilă şi durabilă, şi, prin urmare, operaţiunile noastre nu au fost puse în pericol. Este adevărat că este dificil de înţeles pentru un investitor străin, un susţinător al economiei locale şi un generator de locuri de muncă pentru români, de ce climatul este uneori absurd. Mai mult decât atât, planurile noastre de viitor demonstrează în mod clar beneficii pentru România şi pentru afacerea noastră, ca să nu mai vorbim de rolul nostru strategic în stabilitatea aprovizionării cu ţiţei pentru ţară“, atrage atenţia Zhanat Tussup­bekov, CEO al KMG International (fos­tul grup Rompetrol).

Achiziţia fostului Rompetrol în 2007 rămâne în continuare cel mai mare pariu pe care Kazahstanul l-a făcut în afara graniţelor sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO