Energie

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Aţi luat măsuri pentru IMM-uri, dar cu “industria mare”, care reprezintă o a doua armată a ţării, ce faceţi? Criza nu a suspendat competiţia dură de pe pieţe, dimpotrivă. Dacă industria mare cade, recuperarea va fi enorm de grea

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de...

Autor: Iulian Anghel

25.03.2020, 13:31 292

* Preţul la energie şi gaze naturale pentru consumatorii industriali trebuie plafonat * Taxa de cogenerare trebuie redusă * Trebuie asigurat capitalul de lucru, inclusiv prin amânarea la plată a obligaţiilor fiscale.

Criza s-a instalat şi în România, dar asta nu înseamnă că competiţia pe pieţe a fost suspendată. Pentru “industria mare”, ca şi pentru alte industrii, de altfel, ea se ascute pe măsură ce comenzile se reduc sau contractele în derulare sunt denunţate. Or, în condiţiile în care statele occidentale alocă sute de miliarde de euro pentru susţinerea economiilor lor, “industria mare” a României trebuie, la rândul ei, susţinută, spune Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

Economia şi, în special, “industria mare” reprezintă “o a doua armată a ţării” care susţine această luptă împotriva epidemiei. Tot ceea ce este legat de industria prelucrătore, de oţel, de aluminiu, de lemn, de agricultură, de chimie, de materiale de construcţii  trebuie susţinut puternic, pentru că, dacă toate acestea cad, atunci revenirea va fi infernal de grea. Tot sectorul IMM-urilor are, de fapt, în spate, industria mare, spune Petru Ianc.

Potrivit lui “industria mare” nu cere bani guvernului, dar există zone largi în care ar putea fi ajutată să rămână în picioare în criză.

Dacă alte sectoare cum este cel al serviciilor şi-au redus temporar activitatea, prima dintre condiţiile supravieţuirii, pentru ramurile grele, este ca ele să continue să funcţioneze în criză. Şi, întrucât activitatea acestor industrii se desfăşoară, în general, în hale mari, aici lucrul trebuie să continue - este obligatoriu să continue în sectoarele cu foc continuu unde oprirea unor capacităţi ar însemna, practic, închiderea businessului.

Ce poate face guvernul aici?

“Cerem guvernului să pună la îndemâna companiilor instucţiuni pentru protecţia muncitorilor. Cerem apoi să pună la dispoziţia acestor mari companii, contra cost, echipamente adecvate pentru protecţia oamenilor şi, tot contracost, mai cerem materiale pentru dezinfectarea mijloacelor de transport”  spune preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO