Energie

Polonia vrea să naţionalizeze producţia de energie din cărbune

Polonia vrea să naţionalizeze producţia de energie din...

Autor: Catalina Apostoiu

24.06.2020, 00:05 1023

Polonia lucrează la un plan ce prevede crearea unei com­panii care va achiziţiona centralele pe cărbune ale ţării în scopul de a reduce povara financiară suportată de companiile de utilităţi de stat ale ţării, relatează Budapest Business Journal.

Polonia şi-ar putea menţine în acest fel activele bazate pe căr­bune, a declarat ministrul activelor de stat Jacek Sasin. Acesta a refuzat însă să ofere detalii exacte ale planului, adău­gând că sunt necesare „luni întregi“ pentru realizarea acestuia.

„Nu va fi un proces uşor. Va necesita schimbări organizaţionale, găsirea unei metode de finanţare, o întreagă structură financiară“, a declarat ministrul.

La sfârşitul lunii mai, compania poloneză de energie PGE anunţa că întregul său portofoliu de centrale pe cărbune ar putea fi transferat către o companie separată sau o altă entitate controlat de stat pentru ca aceasta să poată obţine finanţare mai ieftină pentru dezvoltare şi investiţii, potrivit Reuters.

Aceasta în condiţiile în care băncile dau dovadă de reticenţă în finanţarea industriilor având legătură cu carburanţii fosili.

Polonia, singura membră a UE care refuză un angajament de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, are de multă vreme o relaţie strânsă cu cărbunele, istoric un pilon al economiei sale. Totuşi, sectorul a înregistrat pierderi în ultimii ani, chiar în condiţiile în care statul polonez a încercat să îl susţină financiar.

În ultimii cinci ani, guvernul a fuzionat mai multe mine şi a închis treptat altele, însă a ezitat să se mişte mai rapid ca urmare a protestelor violente organizate de mineri în trecut. Surse din industrie au declarat însă pentru Reuters că pandemia a schimbat gândirea strategică a guvernului PiS în condiţiile în care acesta se chinuie să aloce fonduri de stat pentru susţinerea economiei afectate puternic de carantină.

„Criza generată de pandemie va implica costuri uriaşe. Din punct de vedere al finanţelor publice, nu ne mai putem permite să finanţăm sectorul cărbunelui“, declara la sfârşitul lunii mai o sursă guvernamentală pentru Reuters.

În plus, dacă în alte ţări europene focare de Covid-19 au devenit abatoarele şi azilele de bătrâni, în Polonia minerii reprezintă aproape 20% din cazurile de infectare cu coronavirus înregistrate. Aceasta în condiţiile în care din cărbune este generată cea mai mare parte a energiei electrice în această ţară.

Noua criză vine după ce în aprilie uniunile sindicale de la PGG, companie deţinută de stat, au avertizat că industria s-ar putea prăbuşi din cauza scăderii cererii şi că guvernul trebuie să vină în ajutor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO