Cea mai bună evoluţie a companiilor private româneşti la export a fost în 2016 în sectorul industriei alimentare. Firmele româneşti au crescut de la 39% la 45%, ceea ce arată că finanţarea europeană, care şi-a atins în general ţinta în agricultură, a început să dea roade, arată a treia ediţie a studiului „Capitalul privat românesc” publicat de Ziarul Financiar şi PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din România.
Cu o pondere de doar 6% din PIB, agricultura are acces la resurse financiare de la Uniunea Europeană de 17 mld. euro în perioada bugetară 2014-2020 - pentru plăţi directe şi proiecte, iar între 1997 şi 2013 a mai absorbit încă 13 miliarde de euro. Cele 17 mld. euro înseamnă 75% din suma de 23 mld. euro alocată pentru tot restul economiei prin aşa-numitele fonduri structurale pentru perioada 2014-2020. În rest, firmele private româneşti pierd pondere la export pe toată linia. În exporturile totale de bunuri, ponderea companiilor cu capital privat românesc a scăzut drastic în 2016, până la 26%, faţă de 31% în anul anterior, din cauza creşterii poziţiei investitorilor străini la export în majoritatea sectoarelor industriale.