Energie

Populaţia a consumat la fel de multă energie ca înainte de criză

Autor: Roxana Petrescu

01.11.2010, 23:41 17

Consumul final de energie a scăzut anul trecut cu 10,5%, celemai importante contracţii fiind înregistrate în industrie şiconstrucţii, după cum arată datele Institutului Naţional deStatistică.
Singurele categorii al căror consum a rămas aproape neschimbatsunt, în opinia INS, transporturile şi populaţia, picajele majorede consum fiind raportate de ramuri industriale precum metalurgiaunde scăderea a fost de 37,1%, dar şi de chimie, unde consumulfinal de energie a fost cu 20% mai mic faţă de anul 2008.

Menţinerea nivelului de consum în ceea ce priveşte populaţia, chiarşi unele creşteri uşoare, au fost raportate de mai mulţi jucătoridin piaţa energiei electrice.
Companiile de profil explicau anul trecut că pe fondul creşteriişomajului, tendinţa oamenilor este aceea de a sta mai mult acasă,de a nu mai ieşi la restaurante sau la filme, motiv care a dusimplicit la creşterea consumului de electricitate.

Pe de altă parte însă, în 2009 şi la fel şi anul acesta s-aremarcat o tendinţă continuă de scădere a consumului de carburanţi.În primele şase luni ale anului picajul a fost de circa 6-7%, iarpână la finalul anului ar putea ajunge la 10% din cauza măsurilorde austeritate luate de guvern în ceea ce priveşte vânzările dinbenzinării, potrivit celor mai recente estimări din parteajucătorilor din piaţă. Companiile din industria petrolierăconsideră că cel mai optimist scenariu este cel al unei stagnăripentru 2011, urmând ca revenirea la nivelul atins în anul 2008 săaibă loc abia după anul 2012.
Şi în ceea ce priveşte evoluţia consumului de energie electrică,cel mai des întâlnit scenariu pentru anul 2011 este cel al uneistagnări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO