Energie

Portughezii de la EDPR, al treilea cel mai puternic investitor în verde, au în plan proiecte de 1.000 MW în România. Investiţiile ar putea rămâne pe hârtie dacă nu se schimbă condiţiile actuale de taxare

Portughezii de la EDPR, al treilea cel mai puternic...

Autor: Roxana Petrescu

16.03.2022, 17:55 277

Portughezii de la EDP Renewables (EDPR), al treilea cel mai puternic investitor în energia verde locală, au alocat până acum 750 de milioane de euro pentru a monta 521 MW în eoliene şi solare. Alţi 1.000 MW ar putea fi adăugaţi la acest portofoliu, dar nu în actualele condiţii de piaţă.

”Guvernul susţine accelerarea eforturilor, la nivel naţional, orientate spre dezvoltarea sustenabilă a capacităţilor de producţie a energiei şi sprijină investitorii care contribuie la această abordare strategică”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, după o întâlnire cu reprezentanţii grupului EDP Renewables.

Potrivit comunicatului oficial al guvernului, EDPR a precizat că cele 750 de milioane de euro investite până acum în România au permis dezvoltarea unor proiecte majore de energie verde, cu o capacitate totală instalată de peste 500 MW. 

“Grupul a anunţat, cu acest prilej, că este pregătit să investească într-o producţie suplimentară de până la încă 1.000 de MW”, a mai comunicat Guvernul, menţinând că investitorul a precizat că este nevoie de un cadru legal stabil.

“Suntem gata să investim în România dacă avem un mediu legal stabil şi predictibil care ne garantează siguranţa investiţiilor. România are nevoie de noi capacităţi de producţie pentru a-şi asigura independenţa energetică şi odată cu acest lucru şi securitatea energetică. Vrem să investim în proiecte de circa 1.000 MW. Cu toate acestea, menţinerea măsurilor negative cum sunt supra-taxarea veniturilor şi suspendarea certificatelor verzi nu va duce doar la descurajarea investitorilor, dar şi la insolvenţe în cadrul producătorilor”, spun reprezentanţii EDPR

În prezent (perioada noiembrie-aprilie), veniturile producătorilor de energie sunt impozitate cu 80% peste pragul de 450 lei pe MWh, măsura fiind inclusă în pachetul de sprijin pentru consumatorii de utilităţi. Potrivit informaţiilor existente, după 1 aprilie lucrurile ar urma să fie şi mai complicate. 

Noua propunere avută în vedere de către autorităţile române va majora impactul financiar negativ, prin reducerea preţului de referinţă pe piaţa angro de la 450 de lei/MWh la 300 RON/MWh şi aplicarea aceluiaşi procent de 80%, asupra respectivelor venituri, impact care în prezent este deja extrem de mare pentru aceşti  producători, se arată într-un comunicat comun semnat de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania (PATRES) şi Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România (RPIA). Astfel, cele trei asociaţii solicită imperios autorităţilor să renunţe, atât la măsura de supra-impozitare cu 80% a venitului realizat de către producătorii de energie electrică, câşi la măsura de suspendare pentru o perioadă de un an de zile a certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol producţia de energie verde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO