♦ România pune pe hârtie planuri pentru instalarea a mii de MW în producţia de energie electrică, dar ceea ce lipseşte în acest moment este răspunsul la întrebarea cine va consuma această energie? ♦ Redresarea consumului de energie şi gaze este una dintre principalele teme care vor fi dezbătute la ediţia de anul acesta a ZF Power Summit, 26-28 februarie, cel mai mare eveniment imaginat de ZF pentru sectorul energetic.
În perioada 2021-2023, consumul de energie industrial s-a redus la nivel naţional cu circa 4%, dar sunt judeţe care au pierdut chiar şi 29% din cererea de energie industrială. La fel ca în cazul consumului industrial de gaze naturale, soluţiile pentru crearea unor noi oportunităţi de consum lipsesc.
„Într-o economie dezvoltată, industrializată, consumatorii noncasnici de energie electrică şi gaze naturale, adică fabricile şi platformele industriale, sunt principalii beneficiari ai energiei produse, iar consumul lor este egal proporţional cu producţia lor industrială, succesul lor pe piaţă şi numărul locurilor de muncă pe care le creează“, se arată pe portalul energymap.ro, sursa datelor pe care s-au bazat calculele ZF. Proiectul constă în două hărţi interactive, una pe energie şi una pe gaze, şi a fost realizat la iniţiativa preşedintelui Comisiei pentru energie a Senatului României, senatorul Antal Loránt , folosind date solicitate de la operatorii de distribuţie, asociaţiile de profil, companiile Transgaz şi Transelectrica, respectiv Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, se arată pe sursa menţionată.
Calculele realizate de ZF pornind de la datele de pe platforma energymap.ro arată că în perioada 2021-2023 consumul de energie la nivel industrial s-a redus cu 4%, un procent semnificativ raportat la felul în care se mişcă piaţa energiei în mod normal. Dar situaţia pe fiecare judeţ arată scăderi alarmante care se explică prin închiderea sau restrângerea activităţii din cadrul unor consumatori industriali majori.