• Leu / EUR4.8858
  • Leu / GBP5.5520
  • Leu / USD4.4803
Energie

Premier Energy, cel mai mare distribuitor independent de gaze din România, achiziţionează parcul eolian Enex Renewable din Tulcea şi devine jucător important în sectorul energiei regenerabile din România cu investiţii de 55 mil. euro în 2022

Premier Energy, cel mai mare distribuitor independent de gaze din România, achiziţionează parcul eolian Enex Renewable din Tulcea şi devine jucător important în sectorul energiei regenerabile din România cu investiţii de 55 mil. euro în 2022

Autor: Cristina Bellu

19.01.2023, 10:31 5650

Premier Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România, care gestionează o reţea de conducte de peste 2.500 de kilometri, cea mai mare a unui operator neafiliat vreunui grup internaţional, începe în forţă noul an prin achiziţia parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), unuia dintre parcurile cu cele mai bune randamente din ţară, deţinut până la momentul tranzacţiei de Enex SRL.

Este a şaptea tranzacţie a Premier Energy, după cele şase achiziţii şi fuziuni din 2022, de aproape 55 milioane de euro, compania devenind astfel unul din cei mai activi jucători în sectorul energiei regenerabile, cu o capacitate de producţie de energie din surse regenerabile care ajunge la 50 MW, pe lângă portofoliul de 700 MW aflaţi în administrare.

“Sunt şapte tranzacţii prin care Premier îşi securizează tranziţia către energia regenerabilă. Continuăm expansiunea pe segmentul principal de gaz natural în România, concomitent,  am setat deja o nouă linie de business din producţia de energie verde. Ne concentrăm de asemenea pe Europa Centrală şi de Sud-Est şi avem deja ţinte de achiziţii în ţările vecine - Bulgaria, Grecia, Croaţia în sectorul de energie regenerabilă”, spune Iuliana Pănescu, Head of Treasury, Premier Energy.

Achiziţia integrală a parcului eolian de la Nalbant, în valoare de 13 milioane de euro, este un deal de tip spin off  - a presupus doar achiziţia parcului eolian, compania Enex SRL derulând şi activităţi de trading şi furnizare de energie, care completează portofoliul de megawaţi “verzi” ai Premier Energy.

Proiectul se desfăşoară în două etape -  Faza 1  (Nalbant I), operaţională deja, cu o putere instalată de 13,75 MW (cinci turbine eoliene General Electric, cu o putere nominală de 2,75 MW fiecare) şi Faza 2  (Nalbant II) care este în prezent în stadiu de aprobare şi care va dubla capacitatea instalată a parcului la momentul finalizării. Nalbant II este aşteptat să devină operaţional în 2024, cu o capacitate totală de 27,5 MW.

Remarcabil este randamentul peste medie al proiectului - beneficiază de o locaţie înălţată, cu vânt. Astfel, în 2021 Nalbant I a generat 33.104 MWh de energie electrică, făcându-l unul dintre cele mai eficiente parcuri eoliene din toată România, transmite Premier Energy. Prin comparaţie, parcul eolian Ecoenergia, achiziţionat la începutul anului trecut de Premier Energy, a produs 2.204 MWh. Însă cumulat, în doi-trei ani, Ecoenergia împreună cu Nalbant I şi II vor avea capacitate cumulata de 61 de MW, indică reprezentanţii companiei.

În 2023, grupul va dezvolta un greenfield eolian la Războieni. Este vorba de un parc de 99 MW capacitate instalată operaţională, cu 16 turbine. O investiţie de peste 100 de milioane de euro. Capitalul este asigurat de către acţionari din profitul reinvestit,  iar diferenţa va fi acoperită prin credit bancar.

„După finalizare, parcul se va afla în topul primelor cinci proiecte de producţie de energie regenerabilă din România”, a completat Pănescu.

În 2022, Premier Energy şi-a consolidat componenta “verde” a businessului şi dezvoltarea pe verticală a grupului deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital. Începând cu decembrie 2021 şi pe tot parcursul anului 2022, Premier Energy a făcut şase deal-uri de tip M&A, după cum urmează: la începutul lui 2022, a preluat companiile Ecoenergia şi Alive Capital, cel din urmă fiind cel mai mare jucător independent din piaţa energiei regenerabile.

Prin cele două achiziţii, grupul a devenit  activ şi pe piaţa energiei electrice din România, în calitate de producător de energie electrică alternativă, agregator şi furnizor de energie electrică. A urmat achiziţia pachetului de control în Energia Mileniului III SA, prin care grupul ceh devine proprietarul proiectului eolian de la Războieni. În noiembrie, Premier a preluat în proporţie de 60%, centrala în cogenerare pe gaze naturale de 22 MW din municipiul Făgăraş (Braşov).

Grupul şi-a consolidat şi orizontala de business prin fuziunea cu BERG Sistem Gaz (decembrie) şi achiziţia HarGaz (august), care i-a adus în portofoliu peste 6.500 de clienţi noi şi 35 de concesiuni.

“Toate achiziţiile şi mutările de anul trecut susţin strategia de transformare a grupului într-o platformă energetică regională. În România, suntem activi pe furnizare, distribuţie, producţie de energie verde, extindem permanent reţeaua, organic sau prin achiziţii. În Republica Moldova suntem principalul distribuitor şi furnizor de energie electrică. Iar de anul acesta, ne extindem activitatea de furnizare de gaze şi în Ungaria şi Bulgaria”, a mai spus Pănescu.

În noiembrie anul trecut, Premier Energy şi-a securizat un credit de 30 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în Romania, cu investiţii de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată ţara.

Premier Energy este deţinut de fondul de investiţii Emma Capital, fondat în 2012 de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care deţine în pre­zent cea mai ma­re parte a gru­pu­lui.

Pe plan local, Premier Energy gestio­nea­ză o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, în ultimii ani având un ritm de creş­tere de circa 200 de kilometri pe an. Compania a avut în 2021 un business de 971 milioane de lei şi un profit net de 133 de milioane de lei.

Premier Energy este al treilea cel mai mare furnizor de gaze din România.

 
 
 
 


 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8858
Diferență: -0,3223
Ieri: 4.9016
Azi: 4.4803
Diferență: -0,6607
Ieri: 4.5101
Azi: 5.5520
Diferență: 0,0847
Ieri: 5.5473
Azi: 4.8787
Diferență: -0,1841
Ieri: 4.8877