Energie

Premierul Ciucă dă asigurări: Putem să devenim garanţi de securitate energetică şi furnizori de energie

Premierul Ciucă dă asigurări: Putem să devenim...

Autor: Gabriel Pecheanu

09.02.2023, 10:29 189

România are un potenţial energetic deosebit şi putem într-adevăr să devenim garanţi de securitate energetică şi furnizori de energie, spune premierul Nicolae Ciucă la o deabatere organizată de Guvern şi OCDE. El indică şi agricultura şi domeniul IT drept sectoare cu potenţial.

„Îmi face o deosebită plăcere să deschid acest eveniment important, dedicat aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi beneficiilor care decurg din aceasta. Aş dori să menţionez că actualul context internaţional este unul extrem de complex, fie că ne gândim la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la crizele generate de acesta în plan economic, energetic şi alimentar sau la efectele pandemiei Covid-19, pe care încă le resimţim. Anul 2022 a fost un an al provocărilor, fiind testate din plin capacităţile noastre de reacţie şi rezilienţă. Am continuat să consolidăm, prin eforturile noastre, profilul european şi internaţional al României. Ancorată profund în valorile democratice, România este determinată să continue procesul său de modernizare. Vin în faţa dumneavoastră astăzi pentru a vă asigura că avem înaintea noastră un an cu planuri ambiţioase şi acţiuni consistente în termeni de politică internă şi externă”, spune Nicolae Ciucă.

El aminteşte că, după o aşteptare care a durat 18 ani, anul trecut România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE.

„Este vorba despre cea mai puternică organizaţie de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerţul mondial şi aproximativ 90% din valoarea investiţiilor de capital. Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă şi un obiectiv strategic de ţară, după aderarea la Uniunea Europeană şi NATO, iar deschiderea discuţiilor de aderare este o recunoaştere a potenţialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care vrem să îl valorificăm.(...) Drumul către obiectivul nostru comun - aderarea la Organizaţie - va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administraţiei, a instituţiilor şi a societăţii în ansamblul său. Fiecare transformare din acest parcurs va aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor şi antreprenorilor, fie aceştia români sau străini. Mediul de afaceri reprezintă un vector important în modernizarea României, iar pentru aceasta ne dorim un parteneriat onest, solid şi deschis cu dumneavoastră. Statutul de membru OCDE reprezintă intrarea într-un club, cu reguli şi norme bine definite, care asigură un grad înalt de transparenţă şi predictibilitate, elemente indispensabile unui mediu de afaceri dinamic şi prosper”, madaugă Ciucă.

Premierul arată că statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni şi internaţionali, un catalizator care antrenează stimularea investiţiilor directe, şi consolidează încrederea pieţelor internaţionale în stabilitatea economică internă.

„Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how şi schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri. În ceea ce priveşte situaţia economică actuală din România, în 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro faţă de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creştere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul ţării noastre de acum 20 de ani. Dorim să continuăm în mod susţinut această dinamică, la care aţi dumneavoastră aţi contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens. Vreau să vă asigur de întreaga noastră determinare în a avea un parcurs solid şi consistent pentru atingerea acestui obiectiv. Revenind la beneficiile aderării la OCDE pentru companiile din România, acestea se vor traduce inclusiv prin acces la expertiza specialiştilor OCDE în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziţia verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri. În ceea ce priveşte transformarea digitală, mizăm pe sprijinul OCDE atât în cadrul procesului de aderare, cât şi ulterior, din postura de membru cu drepturi depline. Aceste eforturi vor veni să completeze măsurile pe care Guvernul le ia deja în acest domeniu, un exemplu în acest sens fiind programul de digitalizare a IMM-urilor”, adaugă Ciucă.

El afirmă că România are un potenţial energetic deosebit

„Putem într-adevăr să devenim garanţi de securitate energetică şi furnizori de energie. România are o capacitate de producţie agricolă care în acest moment nu lucrează la cel mai înalt nivel de eficienţă, ne va lua ceva timp să ajungem acolo, dar să ne propunem să creştem permanent eficienţa producţiei agricole astfel încât să putem să determinăm investitorii nu doar să importe materie primă din producţia noastră agricolă, ci să vină să o proceseze. Valoarea adăugată este cea care ne va ajuta să echilibrăm balanţa de deficit comercial. Este greu de acceptat ca şara noastră să aibă deficit de balanţă comercială pe produse alimentare, doar să dau un exemplu. Al treilea domeniu este domeniul IT-C. Avem companii recunoscute la nivel european, mondial, avem o parte de creativitate specifică în acest domeniu, iată un potenţial care în actuala etapă de dezvoltare pe acest domeniu şi implicaţiile lui pe orizontală ne oferă posibilitatea cel puţin pe cele trei domenii să performăm”, încheie Ciucă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO