Energie

Premierul Nicolae Ciucă participă la primul Comitet Interministerial în domeniul energiei: E nevoie de o abordare integrată privind gestionarea crizei energetice

Premierul Nicolae Ciucă participă la primul Comitet...

Autor: Mediafax

31.01.2022, 18:33 88

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, după prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei, că este important ca România să aibă o abordare integrată la nivel guvernamental, în ceea ce priveşte gestionarea crizei energetice, să îşi cunoască problemele şi soluţiile.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, după prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei, de la Palatul Victoria, că această structură guvernamentală are ca obiectiv identificarea soluţiilor pentru limitarea efectelor creşterii preţurilor la energie pe termen scurt, mediu şi lung, precum şi monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern şi a efectelor acestora.

„Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaştere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici şi economia, cât şi a soluţiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja cetăţenii, a menţine locurile de muncă şi a susţine sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii Ministerului Energiei au prezentat situaţia facturilor la energie şi gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare şi plafonare stabilită de Guvern.

De asemenea, discuţiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri ce urmează a intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2022, complementar celor deja aprobate şi puse în aplicare.

În acest sens s-au discutat posibilităţile de îmbunătăţire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piaţa energetică şi a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât şi marii consumatori industriali.

Potrivit Executivului, pentru a veni în sprijinul marilor consumatori de energie, în decembrie anul trecut, au fost alocate 130 milioane de euro pentru susţinerea acestora.

„Reprezentanţii Guvernului au luat act de aspectele semnalate de furnizorii şi distribuitorii de energie cu privire la efectele crizei asupra situaţiei financiare a acestora. În cadrul dialogului deschis cu reprezentanţii pieţei energetice, Guvernul îşi exprimă disponibilitatea pentru identificarea celor mai potrivite soluţii care să asigure protejarea consumatorilor şi desfăşurarea activităţii economice în condiţii de eficienţă şi competitivitate”, transmite Executivul.

Ministerul Energiei are consultări, în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condiţiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susţinute 15 ramuri din industria României care au angajate direct şi pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane.

Participanţii la discuţii s-au angajat să transmită către Guvern, în cel mai scurt timp, punctele lor de vedere, precum şi propriile soluţii pentru a gestiona, într-o formulă sustenabilă, ansamblul de măsuri necesare pentru protejarea populaţiei şi a economiei.

La reuniune au participat, din partea Guvernului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, reprezentanţi ai ministerelor Energiei, Economiei, Cancelariei Prim-Ministrului, Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale. De asemenea, la discuţii au participat reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A., Bursei Române de Mărfuri - S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai consumatorilor de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO