Energie

Presa de la Viena: Grupul austriac OMV ar discuta cu un consorţiu norvegian o tranzacţie de vânzare a unui pachet de 51% din acţiuni, primind în schimb accesul la resursele de gaze ale Norvegiei din Marea Nordului, care ar urma să înlocuiască gazul rusesc

Presa de la Viena: Grupul austriac OMV ar discuta cu un...
10.10.2022, 09:57 2327

Presa din Austria a publicat o informaţie conform căreia grupul austriac OMV, care deţine Petrom în România, ar discuta cu un consorţiu norvegian o tranzacţie prin care, în schimbul unui pachet de 51% din acţiuni, să primească acces la gazele din Marea Nordului, care ar urma să înlocuiască gazele ruseşti.

"Am făcut totul pentru a umple depozitele şi pentru a crea siguranţa aprovizionării. Astăzi putem spune: suntem bine pregătiţi", a declarat cancelarul Karl Nehammer la începutul săptămânii. Totuşi, pentru că în acest an, dar mai ales anul viitor, lucrurile ar putea deveni dificile, guvernul şi holdingul de stat ÖBAG, care deţin 31,5% din acţiunile OMV, militează pentru tranzacţie, care ar face Austria complet independentă de gazul rusesc în doar un an şi ar putea asigura aprovizionarea industriei şi a gospodăriilor, notează Kurier. 

Norvegienii sunt totuşi interesaţi de preluarea unei participaţii majoritare, de 51%. Pentru că statul austriac deţine doar 31,5%, trebuie găsite soluţii. O posibilă variantă pentru tranzacţie ar fi divizarea OMV, notează Der Standard. Pe lângă statul austriac, MMPH din Abu Dhabi deţine 24,9% din acţiuni, iar investitorii privaţi mai deţin 41,1%. Potrivit informaţiilor din presa austraică, MMPH nu ar fi interesată de divizia de hidrocarburi, ceea ce ar putea duce fie la o majorare a participaţiei statului austriac în OMV, fie la vânzarea directă de acţiuni către norvegieni. 

Alături de Romgaz, OMV Petrom deţine în România 50% din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, cel mai mare proiect energetic offshore local.

OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, a terminat primul semestru al anului cu o producţie de gaze naturale de 1,7 miliarde de metri cubi, cu 11% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, potrivit calculelor ZF făcute pe baza raportărilor companiei.

În bugetul pentru 2022 compania şi-a programat pentru anul acesta o producţie de gaze de 3,3 miliarde de metri cubi, cu 10,2% mai mică faţă de cea de anul trecut. În 2004, de exemplu, anul privatizării OMV Petrom, producţia de gaze a companiei era de 6,4 miliarde de metri cubi, arată datele din rapoartele anuale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO