• Leu / EUR4.8793
  • Leu / GBP5.7839
  • Leu / USD4.8008
Energie

Preşedintele ANRE: Ne aşteptăm ca preţurile energiei electrice să scadă după licitaţiile cu furnizorii

Preşedintele ANRE: Ne aşteptăm ca preţurile energiei electrice să scadă după licitaţiile cu furnizorii

Autor: Dan Straut

10.08.2017, 17:06 592

„Licitaţiile vor fi în sens descrescător, astfel că ne aşteptăm ca preţurile să scadă, şi furnizorii să aibă un comportament normal. Furnizorilor de ultimă instanţă le vor fi recunoscute costuri care se vor calcula ca medie ponderată a preţurilor obţinute pe toate pieţele la care participă. Piaţa pentru Ziua Următoare nu va mai fi o tentaţie pentru furnizorii care se aşteaptă la recunoaşterea preţurilor de pe această platformă”, a spus Niculae Havrileţ, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, a menţionat că „din 10 august, costul recunoscut al furnizorilor de ultimă instanţă doar pe baza mediei ponderate de pe toate pieţele, pe care noi îl estimăm la 207,14 lei/MWh”.

Pe de altă parte însă, preşedintele ANRE a precizat că nu este exclusă o repetare a situaţiei anterioare în care cererea nu era susţinută de ofertă, adică „s-ar putea să suspendăm din nou licitaţiile”.

Întârzierea licitaţiilor pentru furnizorii de energie este considerată de către Ministerul Energiei ca principală cauză ascumpirilor consemnate în luna iulie pe bursa de electricitate OPCOM.

„De aproximativ o lună de zile este în atenţia noastră evoluţia pe piaţa pentru a doua zi a preţului energiei. Am solicitat încă de atunci domnului preşedinte ANRE Havrileţ să îşi facă o analiză şi să constituie comisiile dumnealor interne, pentru a face această analiză. Din păcate, cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi, până în şedinţa de guvern un raport, nu l-am primit de la dumnealor şi vreau să semnalez acest lucru. Am încercat să identificăm, cu informaţiile pe care le-am avut noi la dispoziţie, dar, de asemenea, am avut în această perioadă colaborări cu Consiliul Concurenţei şi am avut mai multe întâlniri cu domnul Chiriţoiu. Chiar astăzi de dimineaţă, înainte de şedinţa de guvern, am avut discuţii cu dumnealor”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

„Cred că una din cauze, foarte importante, este aceea că în luna iunie, atunci când ar fi trebuit să se realizeze licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă, şi aici facem referire la toţi marii furnizori din piaţă, aceasta a fost amânată pentru luna august şi practic toţi aceşti furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, făcând presiune pe această piaţă. A promis domnul Havrileţ că vor începe pe data de 10 aceste licitaţii şi le vor termina până la sfârşitul lunii august”, a mai spus ministrul Energiei.

Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – a consemnat, săptămâna trecută, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8793
Diferență: -0,1146
Ieri: 4.8849
Azi: 4.8008
Diferență: -0,0208
Ieri: 4.8018
Azi: 5.7839
Diferență: -0,4818
Ieri: 5.8119
Azi: 5.0325
Diferență: -0,3525
Ieri: 5.0503