Energie

Preşedintele Klaus Iohannis, despre plafonarea preţurilor la energie: Nu putem să continuăm la infinit cu subvenţionarea preţului la energie

Preşedintele Klaus Iohannis, despre plafonarea...

Autor: Mediafax

20.10.2022, 17:35 306

Preşedintele Klaus Iohannis spune, întrebat despre posibila reglementare a pieţei de energie, că statul nu poate continua „la nesfârşit cu subvenţionarea preţului la energie”: „Este clar că ceva trebuie făcut. Aşa cum funcţionează acum piaţa este destul de complicat şi destul de scump pentru buget”.

„Există, într-adevăr, în coaliţie astfel de discuţii (despre reglementarea pieţei de energie în România- n.r.) şi atât timp cât nu s-au lămurit împreună cu experţii este prematur să mă exprim eu. Însă, este clar că ceva trebuie făcut. Aşa cum funcţionează acum piaţa este destul de complicat şi destul de scump pentru buget. Nu putem să continuăm foarte mult timp să subvenţionăm practic preţul energiei. Ceea ce trebuie să realizăm este o subvenţie pentru consumatorul vulnerabil, o subvenţie rezonabilă pentru IMM-uri, chiar şi o subvenţie pentru industria mare, pentru că altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei româneşti”, spune Klaus Iohannis.

Şeful statului afirmă că este nevoie de mecanisme care fac energia nu doar disponibilă, ci şi accesibilă.

„Guvernul îşi va bate capul, coaliţia va negocia până se găseşte o soluţie fezabilă. Cât va dura? Depinde de evoluţia generală din Europa. Este o criză care nu ne afectează doar pe noi. Este o criză care ne afectează pe toţi. Noi trebuie să găsim mecanisme pentru a supravieţui acestei faze dramatice a crizei energiei. Nu putem să continuăm la infinit cu subvenţionarea preţului la energie”, conchide Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO