Energie

Preţul energiei electrice a atins din nou maximul istoric de 750 de lei pentru un MWh. România importă energie din Ungaria la cote maxime

Preţul energiei electrice a atins din nou maximul...

Autor: Răzvan Botea, Mediafax

24.09.2019, 17:09 489

Preţul energiei electrice a atins din nou maximul istoric de 750 de lei pentru un MWh pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) – piaţa spot. Preţurile pentru ziua de 24 septembrie, care au fost stabilite pe 23 septembrie, variază între 195 de lei şi 750 de lei pentru un MWh. Valoarea cea mai mare a fost pentru ora 20:00, când se înregistrează vârful de consum, arată datele OPCOM.

Maximul de 750 de lei/MWh a mai fost atins săptămâna trecută, iar precedentul cel mai mare preţ de pe piaţa spot, de 680 lei/MWh a fost înregistrat într-o lună de iarnă -  februarie 2017.

De asemenea, importul de energie electrică a atins cote mari ieri. Datele Transelectrica au indicat la ora 16:50 un consum naţional de 7.000 MW şi o producţie naţională de mai puţin de 5.700 MW. Restul de peste 1.300 MW reprezintă energie electrică importată.

România importă energie eletrică din Ungaria între orele 6:00 şi 21:00 la cea mai mare capacitate posibilă, de 656 MW, acesta fiind maximul pe care îl suportă linia de interconectare, potrivit datelor OPCOM.

De asemenea, preţul energiei electrice în România a fost ieri la ora 20:00 pe piaţa spot cel mai mare din regiune  - circa 158 de euro/MWH. Spre comparaţie, Ungaria şi Slovacia vindeau energie electrică la 81 de euro/MWh, în timp ce în Cehia preţul unui MWh era de 65 de euro.

În ansamblul pieţei, Piaţa pentru Ziua Următoare are o relevanţă scăzută, în condiţiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul preţului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare şi de transport, astfel că influenţa scumpirilor punctuale de pe OPCOM este mai puţin semnificativă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO