Energie

Preţul energiei rezistă aproape de pragul de 100 de euro

Preţul energiei rezistă aproape de pragul de 100 de euro

Autor: Roxana Petrescu

24.01.2017, 00:07 1052

Preţul energiei pe piaţa spot, cea mai consistentă platformă de tran­zac­ţionare a bursei OPCOM în funcţie de volumele înregistrate, a revenit ieri în jurul valorii de 100 de euro pe MWh, deşi în weekend pre­ţul dă­dea sem­ne de „răcire“, iar evo­­luţia consu­mu­lui nu mai justifică o astfel de va­loare.

Energia cu li­vrare pen­tru zilele de 21-22 ianuarie co­borâse la un preţ mai uşor de digerat, până la 243 lei pe MWh (55 de euro), sfârşitul săptămâ­nii fiind de obicei caracterizat prin­tr-un consum mai redus de elec­tri­citate. Ieri însă preţul a explodat din nou pentru energie cu livrare pentru zilele de luni şi marţi.

De la începutul anului, evoluţia pre­ţului la energie i-a lăsat fără grai pe mulţi actori din piaţă, în contextul în care 2017 a de­bu­tat cu o valoare de 184,71 lei pe MWh, iar azi energia se tranzacţionează la 440 lei pe MWh.

Pentru producători, mai ales pen­tru cei din zona termo, aceste pre­ţuri sunt de vis după o perioadă în care tran­zacţiile s-au încheiat la niveluri des­tul de joase. Situaţia a devenit însă dra­matică, mai ales pentru traderii de ener­gie dintr-un motiv. În ultimii ani, mulţi dintre furnizori au renun­ţat la con­tractele pe ter­men lung, la preţuri sta­bile şi au ales să se joace pe piaţa spot, aco­lo unde obţineau înţelegeri mai bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO