Energie

Preţul energiei a scăzut dramatic la jumătate faţă de anul trecut: Eolienele au schimbat regulile jocului şi au dus la scăderea preţului, de la o medie spot de 1.025 lei/MW în primele patru luni din 2022, la 596 lei/MW în 2023. În zilele record, vântul a alimentat 35% din cererea Europei

Preţul energiei a scăzut dramatic la jumătate faţă...

Cu excepţia lunii februarie, fiecare lună din intervalul ianuarie-mai a fost peste 2022 în ceea ce priveşte ponderea eolienelor în consumul european De mai bine de 10 ani România nu a mai ridicat nicio eoliană nouă, în ciuda potenţialului foarte bun.

Centralizarea mai multor date de către ZF arată că energia verde devine o forţă reală în ceea ce priveşte reglarea preţului, în contextul în care anul acesta mai multe state europene au bifat recorduri istorice ale eolienelor în asigurarea consumului.

Alături de menţinerea cererii de energie la un nivel scăzut, a unei ierni neobişnuit de calde, dar şi ţinând cont de faptul că în unele cazuri, cum este România, regenerabilele se bazează pe scheme de sprijin, eolienele au dus preţul energiei în teritorii negative, o premieră pentru piaţa locală.

Pe de altă parte, scăderile abrupte duc din nou piaţa într-o zonă de volatilitate extremă care-i va cerne iar pe investitorii adevăraţi de speculatorii din energie. Piaţa se rafinează şi este normal să fie aşa, spun specialiştii consultaţi de ZF.

Pe plan local, de exemplu, datele de la bursa de energie OPCOM arată că pentru primele patru luni din an preţul mediu spot a fost de 596 lei/MWh, mult sub media de 1.025 lei/MWh din 2022.

Mai departe, datele publicate de OMV Petrom pentru primul trimestru arată că pe plan local cererea de energie a fost cu 10% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, impactul facturilor istorice asupra consumatorilor industriali, dar şi al iernii neobişnuit de calde fiind astfel vizibil.

În total, anul 2022 a adus o reducere a cererii de energie de 8% la nivel local, în timp ce la nivel european cererea s-a comprimat cu circa 3%.

Revenind la zona de energie eoliană, calculele ZF făcute pe baza datelor zilnice publicate de WindEurope arată că pentru primele cinci luni ale anului vântul a acoperit aproape 18% din cererea de energie europeană, peste procentul de 16% din perioada similară a anului trecut. Mai mult, au fost zile de recorduri absolute. De exemplu, pe 15 ianuarie, 35% din toată energie consumată la nivel european a venit din proiectele eoliene onshore şi offshore.

În acest moment, România are circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană care anul trecut au asigurat 12% din producţia de energie. În România, pe zona de proiecte eoliene, lucrurile sunt îngheţate de 10 ani de zile, 2022 terminându-se cu acelaşi rezultat, 0 MW instalaţi pe o piaţă în care toţi vorbesc de un potenţial imens, onshore şi offshore. În situaţia României mai sunt state cu care este adesea comparată cum ar fi Bulgaria sau Ungaria. Zero MW montaţi şi în aceste state cu menţiunea că niciununul nu se bucură de potenţialul eolian al României.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro