Energie

Preţul petrolului ar putea ajunge la 100 de dolari spun analiştii. În 2021, preţul ţiţeiului a explodat, având un plus de 50%

Preţul petrolului ar putea ajunge la 100 de dolari spun...

Autor: Mediafax

12.01.2022, 18:38 380

Preţurile petrolului, care au crescut cu 50% în 2021, vor avansa şi mai mult în acest an, previzionează analiştii, spunând că lipsa capacităţii de producţie şi investiţiile limitate în sector ar putea duce ţiţeiul la peste 100 de dolari pe baril, relatează Reuters.

Deşi varianta Omicron a coronavirusului a împins cazurile de COVID-19 mult peste vârfurile atinse anul trecut, analiştii spun că preţurile petrolului vor fi susţinute de reticenţa multor guverne de a restabili restricţiile stricte care au lovit economia globală în 2020.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent s-au tranzacţionat miercuri la peste 84 de dolari, atingând maximele ultimelor două luni.

"Presupunând că China nu va suferi o încetinire bruscă, că Omicron devine de fapt Omi-gone, şi cu capacitatea OPEC+ de a creşte producţia în mod clar limitată, nu văd niciun motiv pentru care ţiţeiul Brent să nu se poată îndrepta spre 100 de dolari în primul trimestru, poate chiar mai devreme", a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piaţă la OANDA.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producţie implementate atunci când cererea s-a prăbuşit, în 2020.

Cu toate acestea, mulţi producători mai mici nu pot creşte oferta, iar alţii s-au ferit să pompeze prea mult petrol în cazul unor noi recesiuni COVID-19. citeste mai departe

"Nu vrem să vedem 100 de dolari pe baril. Lumea nu este pregătită pentru asta", a declarat marţi ministrul petrolului din Oman Mohammed Al Rumhi, citat de Bloomberg.

Morgan Stanley preconizează că petrolul Brent va ajunge la 90 de dolari pe baril în al treilea trimestru al acestui an.

Standard Chartered, între timp, şi-a majorat prognoza privind Brent-ul pentru 2022 cu 8 dolari, până la 75 de dolari pe baril, şi prognoza privind Brent-ul pentru 2023 cu 17 dolari, până la 77 de dolari.

De asemenea, analiştii J.P. Morgan se aşteaptă ca preţul petrolului să urce până la 90 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO