Energie

Preţul petrolului ar putea cădea la 40 de dolari în cazul unei schimbări de regim în Iran

Preţul petrolului ar putea cădea la 40 de dolari în...

Autor: Departamentul Economic

14.01.2020, 14:41 268

Preţul petrolului ar putea cădea la 40 de dolari barilul în cazul unei schimbări de regim în Iran, apreciază analiştii companiei de crecetare JBC Energy, citaţi de CNBC. 

Johannes Benigni, preşedintele JBC Energy, a declarat că o schimbare a leadershipului în Teheran ar avea un impact major asupra preţurilor la energie. "Pentru piaţa petrolului, aceasta ar însemna că probabilitatea ca preţurile petrolului să scadă până la 40 de dolari este foarte mare", a spus el.

Ţiţeiul Brent se tranzacţiona marţi la peste 64 de dolari barilul pe pieţele asiatice.

„Amintiţi-vă că Iranul ar putea adăuga cu uşurinţă 1,5 milioane de barili la oferta mondială, într-o perioadă cât mai scurtă de timp. Poate chiar şi 2 milioane de barili”, a spus Benigni.

Iranul se confruntă cu preteste, în Teheran şi în alte oraşe, faţă de doborârea avionului ucrainean, pentru a treia zi consecutivă. Înregistrări postate pe internet arată zeci, posibil sute, de protestatari care au ieşit pe străzile Teheranului, dar şi la Isfahan, al treilea cel mai populat oraş din Iran.

Înregistrările arată studenţi scandând sloganuri împotriva liderilor regimului teocratic din Iran.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.Manifestările au izbucnit sâmbătă şi au continuat timp de trei zile, după anunţul guvernului potrivit căruia militarii săi erau responsabili de împuşcarea unui avion de pasageri din Ucraina.

Economia Iranului a fost, de asemenea, sub presiunea sancţiunilor americane, care au fost reintroduse după ce preşedintele Donald Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015.

Duminică, consilierul de securitate naţională al fostului preşedinte Barack Obama, generalul James Jones, a declarat că Iranul este mai aproape „ca niciodată” de o posibilă prăbuşire a regimului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO