Energie

Preţurile petrolului au crescut cu aproape 10% într-o săptămână, în cel mai mare avans săptămânal din ultimele luni

Preţurile petrolului au crescut cu aproape 10% într-o săptămână, în cel mai mare avans săptămânal din ultimele luni

Autor: Dorin Oancea

09.10.2020, 13:19 364

Preţurile petrolului au scăzut vineri, dar ambele valori de referinţă se îndreaptă spre cele mai mari câştiguri săptămânale de la începutul lunii iunie, în urma reducerii livrărilor cauzate de o furtună în Golful Mexic şi o grevă a lucrătorilor în Norvegia, anunţă Reuters.

Petrolul Brent a scăzut cu 27 de cenţi la 43,07 dolari pe baril ăn cursul dimineţii, iar West Texas Intermediate (WTI), referinţa din SUA a scăzut cu 28 de cenţi la 40,91 dolari barilul.

Ambele valori se îndreaptă spre câştiguri de aproximativ 10% în această săptămână, prima creştere în ultimele trei săptămâni.

Compania petrolieră norvegiană şi sindicatele au declarat că se vor întâlni vineri cu un mediator numit de stat, în încercarea de a pune capăt unei greve. O escaladare ar putea tripla scăderea în livrări, dacă nu se ajunge la o soluţie până pe 14 octombrie, la aproximativ 934.000 de barili pe zi.

În Golful Mexic, urgaganul Delta a dus la reducerea livrărilor cu 1,67 milioane de barili pe zi, sau 92% din producţia de petrol a zonei, cea mai mare cantitate din 2005, din timpul uraganului Katrina. De asemenea, producătorii au oprit aproape 62% din producţia de gaze naturale din regiune, adică 1,675 miliarde de metri cubi pe zi.

AFACERI DE LA ZERO