Energie

Prima veste bună: În mijlocul iernii, preţurile la energie s-ar putea reduce drastic. Puternica bancă americană de investiţii Goldman Sachs vede o ieftinire cu 30% a preţului gazelor, după ce Europa şi-a rezolvat problemele de aprovizionare

Prima veste bună: În mijlocul iernii, preţurile la...

Autor: Ştefan Stan

03.11.2022, 12:02 4857

Banca americană de investiţii Goldman Sachs preconizează că preţurile europene la gazele naturale ar urma să scadă cu aproximativ 30% în următoarele luni, pe măsură ce ţările europene vor rezolva temporar problemelele de aprovizionare. 

Mecanismul olandez de transfer al titlurilor (TTF) este principalul punct de referinţă pentru preţurile gazelor naturale din Europa. Acesta s-a tranzacţionat marţi la aproximativ 120 de euro pe megawatt oră. Dar Goldman Sachs se aşteaptă ca acest reper să scadă la 85 de euro pe megawatt oră în primul trimestru din 2023, potrivit unei note de cercetare publicate săptămâna trecută.

Acest lucru ar marca o schimbare semnificativă faţă de nivelurile înregistrate în august. La acea vreme, invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina şi presiunile ulterioare asupra mixului energetic european au împins preţurile la cifre istorice - peste 340 de euro pe megawat oră.

Răcirea recentă a preţurilor la gaze a derivat din mai mulţi factori: depozitele de gaze din Europa sunt practic pline pentru acest sezon de iarnă; temperaturile din această toamnă au fost mai blânde decât se aşteptau, întârziind astfel începutul unei perioade de utilizare intensă; şi există o ofertă excedentară de gaze naturale lichefiate (GNL).

Rapoarte recente au indicat că aproximativ 60 de nave aşteaptă să îşi descarce încărcătura de GNL în Europa. Unele dintre aceste încărcături au fost cumpărate în timpul verii şi sosesc abia acum, pe măsură ce depozitele se umplu. Într-adevăr, cele mai recente date compilate de grupul industrial Gas Infrastructure Europe arată că nivelurile de depozitare în Europa se situează la 94%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO