Energie

Primele semne de criză financiară? O companie minieră mare din China se prăbuşeşte sub povara unor datorii de 11 miliarde dolari

Primele semne de criză financiară? O companie minieră...

Autor: Catalina Apostoiu

20.07.2018, 00:05 905

China se confruntă  cu unul dintre cele mai mari defaulturi corporate de până acum, cu căderea unei companii de extracţie de cărbune care a profitat din plin de creditarea lejeră până când stra­tegii de la Beijing au schim­bat jocul cu o campanie de dezîndatorare, scrie Bloomberg.

Această campanie nu este singurul factor care pune presiune pe companii. Războiul comercial lansat de preşedintele american Donald Trump ar putea de asemenea să declanşeze o criză a datoriilor în China, avertizează Anne-Stevenson Yang, cofondator şi director al J Capital Research, furnizor de servicii de consultanţă, într-o opinie publicată de Bloomberg. Dolarul în depreciere va face explozia bulei creditului inevitabilă, potrivit acesteia.

Revenind la  compania minieră, Wintime Energy din provincia nordică Shanxi, a intrat în incapacitate de rostogolire a datoriilor care au crescut de patru ori în mai puţin de cinci ani.

Situaţia - compania a ajuns la datorii de 72,2 miliarde de yuani (10,8 miliarde de dolari) pe care acum nu le mai poate onora - ilustrează de ce 2018 va fi cel greu an de până acum pentru China din punctul de vedere al defaulturilor corporate. Un posibil colac de salvare aruncat de băncile de stat ar putea demonstra că China nu este dispusă să permită falimente necontrolate de companii.

Totalul defaulturilor pe acest an reprezintă deja peste trei sferturi din maximul anterior chiar înainte de materializarea impactului unei aşteptate încetiniri economice.

Iar situaţia se va înrăutăţi în condiţiile în care companiile de rating de credit downgradează firmele într-un ritm fără precedent.

O amplificare a conflictului comercial ar putea spori defaulturile din sistemul financiar chinez, potrivit lui Jing Ulrich, vicepreşedinte JPMorgan Chase.

„Volumul defaulturilor legate de obligaţiuni va depăşi probabil nivelul din 2016 şi va atinge un record în acest an“, arată Lv Pin, analist la CITIC Securities.

Cât priveşte Wintime, planul iniţial al companiei era să se împrumute pentru a finanţa achiziţii şi a se extinde în alte sectoare. Acu, Wintime este cel mai mare defaulter din China de până acum în acest an.

Compania a acumulat datorii pe fondul aproape dublării pieţei locale de obligaţiuni. Guvernul încurajase companiile să folosească obligaţiuni pentru finanţare îmbrăţişând inovaţia financiară pentru a reduce dependenţa economiei de băncile de stat.

„Creşterea economiei chineze s-a bazat în mare măsură pe îndatorare, iar datoriile corporate par o schemă Ponzi“, arată Qin Han, analist la Guotai Junan Securities. „Un număr în creştere de firme ar putea renunţa să-şi mai plătească datoriile dacă se lovesc de dificultăţi financiare“.

Iar acest lucru se întâmplă în permanenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO