• Leu / EUR4.7274
  • Leu / GBP5.1830
  • Leu / USD4.2656
Energie

Producătorul de energie termică din Suceava anunţă Primăria că va sista furnizarea agentului termic

Producătorul de energie termică din Suceava anunţă Primăria că va sista furnizarea agentului termic

Autor: Tibi Bujdei

9 nov 2015 202

Reprezentanţii Bionergy SRL Suceava au transmis, luni, o adresă Primăriei Suceava, în care arată că societatea a finanţat, prin efort propriu, un timp îndelungat, asigurarea încălzirii şi apei calde menajere în municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, se subliniază că situaţia dificilă a fost generată de firma de distribuţie Termica SA, care este în faliment, iar până în 30 iunie 2015, când a fost anunţat falimentul, valoarea facturilor neîncasate se ridica la 20 de milioane de lei, alte sume importante fiind cheltuite de producător din 1 iulie până în prezent.

Firma reiterează că furnizează energie termică la cel mai mic preţ din ţară, de 116 lei/gigacalorie.

În adresă se mai arată că situaţia financiară critică a societăţii face imposibilă continuarea producerii de agent termic pentru asigurarea încălzirii şi apei calde menajere în municipiu.

Bionergy SRL Suceava precizează că Guvernul permite administraţiilor locale să obţină împrumuturi în condiţii avantajoase de la Trezorerie pentru asigurarea cheltuielilor pentru producerea energiei termice în sezonul rece şi că, până acum, municipiul Suceava nu s-a folosit de această facilitate.

"În acest context, Bionenergy Suceava SRL este nevoită să reducă, în prima etapă, livrarea energiei termice pentru o perioadă de 15 zile, după care va sista furnizarea agentului termic", se mai arată în adresa semnată de directorul Bioenergy SRL, Vasile Ilie.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a propus un proiect de hotărâre pentru accesarea unui împrumut de la Trezorerie de 5 milioane de lei cu care să se achite, în avans, subvenţia pentru producerea energiei termice pentru lunile noiembrie şi decembrie, dar Consiliul Local Suceava a decis să amâne dezbaterea proiectului.

Consilierii PNL din CL Suceava au apreciat că nu este oportună obţinerea unui credit pentru consum şi consideră că municipalitatea poate accesa împrumuturi doar pentru proiecte de dezvoltare.

Consilierii PSD au solicitat amânarea dezbaterii proiectului, în condiţiile în care nu este clar dacă municipalitatea poate finanţa o activitate în întregime privată, atât producătorul de energie termică, cât şi distribuitorul, fiind firme private.

La Suceava, aproximativ 19.000 de locuinţe, adică mai puţin de jumătate din totalul celor din municipiu, sunt racordate la sistemul centralizat.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7274
Diferență: 0,0021
Ieri: 4.7216
Azi: 4.2656
Diferență: 1,1189
Ieri: 4.2238
Azi: 5.1830
Diferență: 1,4663
Ieri: 5.1033
Azi: 4.3506
Diferență: 0,2997
Ieri: 4.3355