Energie

Producţia de cărbune s-a prăbuşit: este de trei ori mai mică faţă de 1989

Producţia de cărbune s-a prăbuşit: este de trei ori...

Autor: Carol Dan

03.12.2015, 00:06 695
România a produs anul trecut 23,6 mil. tone de căr­bune, o scădere cu 4,5% comparativ cu 2013. Com­parativ cu 1989, anul căderii regimului co­munist şi al producţiei planificate, pro­ducţia este de aproape trei ori mai redusă, reiese dintr-un raport al gigantului britanic BP care include informaţii şi despre piaţa locală.
 
Cererea de cărbune s-a prăbuşit imediat după revoluţie, în 1990 înregistrându-se un declin de peste 20 mil. tone. În întreg intervalul 1989-2014, o cerere de cărbune mai scăzută ca anul trecut a mai fost consemnată doar în 1999. Închiderea multor fa­brici, intrarea pe piaţă a energiilor regenerabile şi di­minuarea cererii de electricitate după criza eco­no­mică începută în 2008 şi-au pus toate amprenta pe industria extracţiei de cărbune.
 
Companiile care produceau cărbune, respectiv Com­pania Naţională a Huilei şi Societatea Na­ţională a Lignitului Oltenia, au fost „sparte”, iar acti­vele lor au fost transferate marilor producători termo din Oltenia şi Valea Jiului. Principalii pro­ducători de cărbune sunt Complexul Energetic Ol­tenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO