Energie

Producţia de energie pe cărbuni devine „ilegală“ în România în 10 ani. Toate termocentralele pe cărbune din România se închid obligatoriu în 10 ani, dar de 10 ani România nu a construit nimic. Care este graba şi ce va pune în schimb?

Producţia de energie pe cărbuni devine „ilegală“...

Autor: Roxana Petrescu

22.11.2022, 00:07 2532

România se obligă prin lege să închidă toată industria de producţie a energiei pe bază de cărbuni până în 2032, calendarul sistării acestei activităţi fiind una dintre reformele la care România s-a angajat prin PNRR.

„Capacitatea instalată disponibilă de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032“, se arată în legea pentru aprobarea OUG 108/2022, aflată acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

În ultimul deceniu, România a închis jumătate din capacitatea instalată în centralele pe cărbuni, timp în care nu a pus nimic în loc, cu excepţia investiţiilor private din domeniul energiei verzi. Rezultatul este o diminuare a parcului de producţie de 15% în ultimul deceniu care a transformat România în importator net de energie. Cu acest istoric, România se obligă prin lege să elimine com­plet industria energetică pe bază de cărbuni în următorii zece ani, bazându-se că va ridica proiecte noi pe gaze, când de fapt nu a construit nimic de 10 ani.

Nescoaterea din exploatare a capacităţilor de producţie a energiei electrice pe bază de huilă şi lignit la datele scadente prevăzute „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri netă a operatorului economic care operează capacităţile de producţie pe bază de huilă şi lignit, care nu au fost scoase din exploatare la datele scadente.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO