Energie

Proiectul de un miliard de dolari pentru un nou grup energetic la termocentrala Rovinari este blocat

Proiectul de un miliard de dolari pentru un nou grup...

Autor: Alina Oprea

20.07.2015, 12:49 1602

"Din păcate, proiectul de colaborare cu chinezii este blocat, deoarece se pune problema garantării acţiunilor care aparţin CE Oltenia, ca urmare a contribuţiei sale în natură la acestă investiţie. În conformitate cu Actul Constitutiv, aprobarea garanţiilor este de competenţa acţionarilor", a comunicat CE Oltenia, la solicitarea MEDIAFAX.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au semnat în octombrie 2014 un acord privind înfiinţarea unei companii cu capital mixt pentru construcţia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investiţie de circa un miliard de dolari. Preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, a arătat atunci că societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor şi investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.

Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.
Noua termocentrală urma să funcţioneze pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să deţină majoritatea acţiunilor.

Construcţia unei astfel de termocentrale durează între trei şi trei ani şi jumătate.

Potrivit CE Oltenia, unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.

Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul Huadian, are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operaţiunile Huadian includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

Corporaţia are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, şi a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.

China Huadian a fost înfiinţată în 2002 de statul chinez, împreună cu alte patru corporaţii. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari şi Brăila, are 15.400 de angajaţi şi asigură peste 20% din producţia de energie electrică al României.

Complexul a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO