Energie

Puterea celor mari: România, una dintre cele mai concentrate pieţe petroliere, alături de Norvegia şi Italia. Cine face regulile într-un domeniu de aproape 10 mld. €

Puterea celor mari: România, una dintre cele mai...

Autor: Roxana Petrescu

05.10.2015, 00:08 1753

Trei companii deţin 56% din toate benzinăriile din România, piaţa locală fiind astfel una dintre cele mai concentrate la nivel european. România este flancată de state precum Norvegia, Danemarca, Italia sau Suedia în ceea ce priveşte puterea pe care o deţin primii trei jucători.  Acestea sunt totodată statele cu cel mai scump litru de benzină.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE, care citează datele pentru 2014 ale Verdict Retail, în mâinile Petrom, Rompetrol şi Lukoil stau mai bine de jumătate din toate staţiile din România, una dintre particularităţile pieţei locale fiind şi faptul că până în acest moment marile reţele de retail alimentar nu au făcut pasul spre comerţul cu carburanţi.

Datele din studiul menţionat arată că cea mai concentrată piaţă la nivel european este Norvegia, acolo unde primii trei jucători au 73% din benzinării, liderul incontestabil fiind Statoil cu o cotă de 32%. Danemarca ocupă poziţia secundă cu 63%, iar medalia de bronz a fost adjudecată de Italia cu 58%. Locul patru este ocupat de România. Deşi în ultimii ani au intrat pe piaţă doi investitori, azerii de la SOCAR şi sârbii de la NIS, care-i au în spate pe ruşii de la Gazprom, aceştia nu s-au apropiat de podiumul pieţei petroliere, care este neschimbat de ani de zile. Liderul clasamentului este Petrom, care are o reţea de aproape 550 de benzinării cu brandurile Petrom şi OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO