Energie

Radu Burnete, director executiv Concordia: Este de neînţeles de ce Guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea preţurilor la energie şi gaze, deşi încasările la buget sunt peste aşteptări

Radu Burnete, director executiv Concordia

Radu Burnete, director executiv Concordia

Autor: Cristina Bellu

16.08.2022, 12:50 111

Radu Burnete, director executiv Concordia, organizaţia care reprezintă cele mai mari companii din România, spune că este de neînţeles de ce Guvernul nu alocă în cadrul noii rectificări bugetare sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea preţurilor la energie şi gaze, deşi încasările la buget sunt peste aşteptări.

Declaraţia vine în contextul în care şi reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), membru Concordia, au afirmat că actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preţ asumate de statul român pentru perioada aprilie-decembrie 2022 şi expune la un risc major capacitatea de a mai funcţiona a întregului sector energetic.

„Este de neînţeles de ce în contextul unor încasări peste aşteptări la bugetul de stat Guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea preţurilor la gaz şi energie electrică. Aceste încasări vin în mare parte din impozitele şi profiturile companiilor producătoare de energie (majoritatea cu capital de stat) sau din TVA colectat peste aşteptări ca urmare a preţurilor mari la energie”, spune Radu Burnete.

El consideră că aceşti bani trebuie întorşi la consumatori, pentru ca ei să facă faţă creşterilor de preţ.

„Acesta este şi mecanismul prevăzut de Guvern prin plafonarea preţurilor. Consumatorii plătesc un preţ mai mic, iar diferenţa este rambursată de stat furnizorilor de energie. Doar că statul nu-şi pune bani deoparte pentru această rambursare şi se pune în situaţia de a nu-şi putea onora datoriile”, adaugă Radu Burnete.

În opinia lui,  acest lucru este nedrept şi periculos pentru sistemul nostru energetic, pentru că furnizorii finanţează cu banii lor o măsură publică şi este normal să fie rambursaţi la timp.

„Este periculos pentru că furnizorii au nevoie de aceşti bani ca să cumpere energie pentru la iarnă (iar statul are deja întârzieri de luni de zile în rambursări), să facă investiţii în reţele sau în creşterea eficienţei energetice. Vorbim de zeci de miliarde de lei fără de care ei vor funcţiona aproape în regim de avarie, iar Ministerul Finanţelor alocă o sumă de câteva ori mai mică decât necesarul estimat chiar de Ministerul Energiei. Această decizie este pentru mine un mister.”, concluzionează Radu Burnete.

Potrivit ACUE, suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară, de 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Energiei, reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanţare estimat de minister (31 de miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferenţelor dintre preţul real al facturilor consumatorilor non-casnici şi preţul plafonat al energiei.

În plus, suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară, de 7,3 miliarde pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru întregul capitol de „Asistenţă socială”, este mult sub necesarul de finanţare estimat de Federaţia ACUE la solicitarea autorităţilor (de 8,4 miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferenţelor dintre preţul real al facturilor consumatorilor casnici şi preţul plafonat al energiei.

Potrivit ACUE, neacoperirea la timp şi la valoarea reală a sumelor angajate prin OUG 27/2022 vulnerabilizează capacitatea furnizorilor de a mai susţine achiziţia de energie, înmagazinarea pentru sezonul rece şi fluxul financiar pe lanţ, cu impact asupra stabilităţii alimentării cu energie, pentru industrii şi populaţie.

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO