Energie

Raliul fără precedent al gazelor naturale din Europa împinge în sus preţul electricităţii

Raliul fără precedent al gazelor naturale din Europa...

Autor: Catalina Apostoiu

24.08.2018, 00:04 389

Setea Chinei de energie de toate tipurile reprezintă un alt factor din spatele creşterii preţurilor, ca şi amânările suferite în construirea de terminale gigant de GNL.

Preţurile gazelor naturale din Europa au urcat la cel mai ridicat nivel pentru această perioadă a anului, crescând costul electricităţii pentru fabrici şi companii de utilităţi, scrie Bloomberg.

Contrar tendinţei de scădere urmate de pieţele de materii prime, preţul de referinţă al gazelor se apropie de niveluri înregistrate ultima dată în decembrie, iar şapte traderi şi analişti se aşteaptă la noi creşteri. Tendinţa este opusă celei normale pentru această perioadă, de vară, de preţuri mai scăzute.

Cererea de energie a Chinei atra­ge volume de gaze naturale li­chefiate care altfel ar fi rămas în Europa, împingând în sus preţurile într-o perioadă în producătorii de energie au nevoie de acestea pentru a întruni cerinţele guvernelor privind reducerea poluării generate de căr­bune. Aceste tendinţe, dublate de pre­ţurile certificatelor de emisii de CO2 situate la un maxim pe 10 ani, cresc cos­turile electricităţii în ţările europene.

Piaţa şi-a accelerat creşterea de la începutul sezonului estival, în aprilie. Cea mai rece iarnă din 2012 a crescut cererea de încălzire şi a secat rezervele. Apoi, un val de căldură ce a cuprins mare parte a emisferei nordice, dublat de costurile de mentenanţă a gazoductelor şi facilităţilor care alimentează nord-vestul Europei au pus şi mai multă presiune pe piaţă. Un nivel foarte scăzut de GNL a fost importat pentru consum în regiune, cea mai mare parte a volumelor îndreptându-se către pieţe cu cerere mai ridicată din Asia şi America de Sud.

Gazele din rezervoarele de stocare europene au scăzut sub 20% pentru prima dată până la sfârşitul iernii, iar, chiar dacă nivelul acestora a crescut de atunci, acestea se situează în continuare în apropiere de cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată pentru această perioadă a anului. Astfel, traderii anticipează că raliul preţurilor gazelor ar putea continua.

Cererea de gaze din Europa a crescut pentru al treilea an în 2017 şi rămâne ridicată. Temperaturile record in iulie şi august au forţat centralele nucleare franceze să se închidă, oprind de asemenea producătorii de energie pe bază de cărbune din Germania. Astfel a crescut cererea de gaze. Un alt factor: costul permiselor de emisii din Europa a înregistrat mai mult de o dublare în acest an.

Creşterea preţurilor este resimţită dureros de clienţii companiilor de utilităţi, în timp ce investitorii în producători de energie nu ar putea fi mai fericiţi.

Setea Chinei de energie de toate tipurile reprezintă un alt factor din spatele creşterii preţurilor, ca şi amânările suferite în construirea de terminale gigant de GNL.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO