Energie

Răsturnare de situaţie în această seară: preţul petrolului scade cu 17%, la cel mai jos nivel din ultimele zile, după ce Irak şi Emiratele Arabe Unite au confirmat că vor creşte producţia

Răsturnare de situaţie în această seară: preţul...

Autor: Ştefan Stan

09.03.2022, 20:46 138853

Preţul petrolului a scăzut cu până la 17% după ce presa a relatat că Emiratele Arabe Unite şi Irakul, producători OPEC, au declarat că vor susţine creşterea producţiei, ceea ce ar putea compensa o parte din întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile impuse petrolului rusesc după invazia în Ucraina, scrie Reuters. 

Petrolul Brent a scăzut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari.

Preţurile au atins minimele sesiunii după ce comercianţii au citat informaţii din presă potrivit cărora un ministru irakian ar fi afirmat că ţara sa este pregătită să crească producţia dacă OPEC+ îi va cere acest lucru. 

Financial Times raportase anterior că Yousef al-Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, a declarat că ţara sa este în favoarea creşterii producţiei.

"Asta nu înseamnă nimic. Probabil că pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o şaptesprezecea parte din drumul parcurs în înlocuirea ofertei ruseşti", a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO