Energie

Războiul gazelor: Putin a ordonat personal ca ţările neprietenoase să îşi plătească gazele în ruble începând de la 1 aprilie. În caz contrar, nu se va mai face nicio livrare. Parisul şi Berlinul resping categoric această modalitate de plată. Pe bursă, preţul la gaze creşte

Războiul gazelor: Putin a ordonat personal ca ţările...

Autor: Ştefan Stan

31.03.2022, 16:48 1373

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a semnat personal un decret potrivit căruia cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi oprite dacă aceste plăţi nu vor fi efectuate, scrie Reuters. 

"Pentru a cumpăra gaze naturale ruseşti, ei trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţile pentru gazul livrat începând de mâine", a declarat Putin în declaraţii televizate.

"Dacă astfel de plăţi nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecinţele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate - adică contractele existente vor fi oprite."

Decizia lui Putin de a impune plata în ruble pentru gaz a impulsionat moneda rusă, care a scăzut la minime istorice când Occidentul a aplicat sancţiuni radicale după ce şi-a trimis armata în Ucraina, la 24 februarie.

Dar companiile şi guvernele occidentale au respins această măsură ca pe o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari.

Putin a declarat că schimbarea a fost menită să consolideze suveranitatea Rusiei şi că aceasta îşi va respecta obligaţiile în toate contractele. Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul european.

Preţul gazelor pe bursa europeană creşte la 1395 dolari pe mia de metri cubi, pe fondul declaraţiilor lui Putin. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO