Energie

Războiul Rusiei are ecouri în toată lumea. Presiunile SUA au convins ţările OPEC să crească producţia de petrol

Autor: Ştefan Stan

02.06.2022, 19:56 273

 Opec şi aliaţii săi au convenit joi să accelereze producţia de petrol în lunile iulie şi august, în timp ce Arabia Saudită, pivotul cartelului, a cedat presiunilor SUA pentru a tempera creşterea preţului ţiţeiului care a ameninţat să blocheze economia mondială, scrie FT. 

Cartelul a declarat că va creşte producţia cu aproape 650.000 de barili pe zi în ambele luni, faţă de creşterile planificate de aproximativ 400.000 b/d.

Măsura a fost luată la doar câteva zile după ce UE a convenit să impună o interdicţie asupra importurilor de petrol rusesc, adâncind temerile legate de penuria de energie la nivel mondial, în timp ce invazia Moscovei în Ucraina continuă să agite pieţele.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, cei doi producători puternici ai Opec, vor reprezenta probabil cea mai mare parte a creşterilor de ofertă, Riadul semnalând anterior că este pregătit să crească producţia pentru a depăşi penuria de petrol din Rusia.

Livrările suplimentare reprezintă prima dată când cartelul Opec+, condus de Arabia Saudită, se abate de la politica de aprovizionare măsurată convenită în adâncul prăbuşirii pandemice a petrolului de acum doi ani şi vine după luni de diplomaţie americană la nivel înalt pentru a repara relaţiile dintre Riad şi Washington.

Casa Albă a salutat "decizia importantă" şi a dat credit Arabiei Saudite pentru "realizarea acestui consens între membrii grupului". De asemenea, a recunoscut "contribuţiile pozitive ale Emiratelor Arabe Unite, Kuweitului şi Irakului".

Decizia Opec vine cu doar câteva săptămâni înainte de o vizită planificată în Orientul Mijlociu a preşedintelui american Joe Biden, care ar putea include o oprire la Riad, în ciuda unei relaţii dificile cu conducătorul de zi cu zi al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

"Arabia Saudită lucrează în continuare în limitele cadrului Opec+ pentru a adăuga nişte barili suplimentari sub presiune politică", a declarat Amrita Sen de la compania de consultanţă Energy Aspects.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO