Energie

Războiul din Ucraina. Decizia ruşilor de a sista livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria agită apele în Uniunea Europeană. Preţul gazului angro a crescut puternic, iar Comisia Europeană încearcă să găsească soluţii pentru ţările care nu au gaze

 Războiul din Ucraina. Decizia ruşilor de a sista...

Autor: Răzvan Botea

28.04.2022, 00:07 1062

Preţul gazelor a crescut în Europa cu aproximativ 20% imediat după ce Gazprom a anunţat că a tăiat livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria, două ţări care depind în bună măsură de gazul rusesc. Ca urmare a acţiunii Rusiei, Germania a anunţat că discută situaţia cu partenerii europeni într-o reuniune de urgenţă.

Preţul contractelor futures, care urmăresc preţul angro al gazului din Europa, a crescut cu aproximativ 20% iniţial, apoi a scăzut până la 8%, la 106 euro/MWh. Preţurile sunt de peste şase ori mai mari decât acum un an, transmite Financial Times.

„Anunţul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către clienţi din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de şantaj. Acest lucru demonstrează încă o dată faptul că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere“, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO