Energie

Răzvan Copoiu, Enevo: Suntem într-un moment de vârf în piaţa de regenerabile din România, care mai poate dura 1-2 ani. Companiile din România trebuie să se uite spre Europa şi dincolo de ea. Noi avem o companie şi în Arabia Saudită

ZF Power Summit 2025

Răzvan Copoiu, Enevo: Suntem într-un moment de vârf...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2025, 20:44 155

Companiile din România care deservesc dezvoltarea infrastructurii energetice trebuie să se uite şi spre alte pieţe din Europa sau din lume pentru a capta oportunităţi şi a face business, în contextul în care piaţa din România este într-un moment de vârf care nu va mai dura mult, a explicat Răzvan Copoiu, deputy CEO la Enevo, prezent în conferinţa ZF Power Summit 2025.

„Cred că suntem într-un moment de vârf în piaţa de regenerabile din România, care mai poate dura încă 1-2 ani, în funcţie de contextul geopolitic şi de ce se mai întâmplă în Europa. După acest vârf e clar că trebuie să ne uităm la altceva.”

Enevo este o companie românească specializată în inginerie electrică şi sisteme de automatizare pentru sectorul energetic. Compania activează atât în pieţe europene, cât şi în pieţe internaţionale, cum e Arabia Saudită.

„Dacă vorbim de internaţional, ţintim un echilibru între a putea să ducem proiectele din ţară şi să facem şi altele, cum am început în Bulgaria, Cehia, mergem în Germania, Elveţia, toată partea asta. Vrem să terminăm sutele de MW care sunt acum în România, dar să creăm şi premisele unei extinderi în pieţele internaţionale.”

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • România este o ţară mică comparativ cu ţări ca Germania. Poate competiţia va fi mai puternică acolo, dar dacă vom construi serios în România, construim şi pentru a merge cât mai sus pe plan internaţional.
  • Anul acesta vrem să depăşim 100 de milioane de euro în România şi să ajungem la un total de 1 GW în proiecte construite de la înfiinţarea companiei şi până acum. Construite, nu neapărat puse în funcţiune.
  • Avem o companie şi în Arabia Saudită şi există un potenţial mult mai mare în afara Europei şi vorbim de companii româneşti care ar putea să iasă în afara ţării. În Arabia Saudită e un potenţial de miliarde.
  • Este clar că va fi o piaţă din ce în ce mai mare pentru partea de servicii. Va merge şi partea de O&M, partea de mentenanţă, partea de control, de gestiune, noi oferim şi dispecerizare, va fi şi partea de trading care e tot mai interesantă odată cu apariţia bateriilor.
  • Directiva NIS2 pe securitate cibernetică va fi the new big thing şi încă nu vorbim despre asta. Vizează toate echipamentele din industriile critice, inclusiv energie. E în vigoare de la 1 ianuarie, doar că nu se ştie încă cum se vor aplica verificările şi amenzile. Vorbim de amenzi de până la 10 milioane de euro şi 2% din cifra de afaceri.
  • Focusul nostru este să finalizăm marile proiecte pe care le-am luat în România în acest an şi să oferim de acum încolo partea de servicii integrate. Nu vrem doar să dăm un parc, ci să oferim absolut orice sistem informatic care să asigure funcţionarea parcului, inclusiv partea de securitate cibernetică. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels