Energie

​Răzvan Nicolescu, executive lead advisor în cadrul Deloitte: Până să ajungem noi să investim în Iran, s-ar putea să investească Iranul în România

​Răzvan Nicolescu, executive lead advisor în cadrul...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

22.02.2016, 13:05 743

România trebuie să fie extrem de predictibilă şi de prudentă când vine vorba de interconectări, spune Răzvan Nicolescu, executive lead advisor în cadrul practicii de energie a Deloitte. Obiectivele României în domeniul energetic sunt securitatea aprovizionării, industria şi consumul propriu din ţară.

„Trebuie să ne gândim cum facem, ca să atingem aceste obiective. Până să ajungem noi să investim în Iran, s-ar putea să investească Iranul în România”, a declarat Nicolescu, speaker în cadrul evenimentului ZF Power Summit.

El a adăugat că vulnerabilitatea principală a României pentru revitalizarea producţiei chimice locale este guvernanţa slabă.

„Cred că producţia chimică şi petrochimică poate fi revitalizată, dar nu e uşor, e nevoie de un efort concentrat între stat şi companiile private”, a declarat Răzvan Nicolescu.

 

Alte declaraţii făcute de Răzvan Nicolescu:

 

În 2015 s-a investit peste 1 mld de euro într-un context economic dificil.

Este nevoie de o gândire strategică. Trebuie să ajutăm creşterea de consum.

Susţin trecerea către încălzirea în mediul rural pe energie electrică, nu pe gaz natural, care este un combustibil mai puţin poluant decât cărbunele, dar tot poluant. Statul ar trebui să iniţieze nişte facilităţi. Este mai sustenabil să încurajăm energia electrică, chiar dacă uneori e mai puţin fezabil. E adevărat că, în momentul de faţă, e mai rentabil să instalezi o centrală pe gaz.

Oamenii care consumă trebuie să aibă preţuri competitive, fie că e vorba despre industrie, fie că vorbim despre consumatorul casnic.

Veniturile în România sunt la ani distanţă faţă de cele din UE. Trebuie să ştim ce dăm, ce luăm şi care e poziţia noastră de negociere.

Deşi companiile nu vor să creeze aşteptări, rezultatul explorărilor este pe la 6,5-7, pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce priveşte optimismul. În România, în ultimii 25 de ani, în afară de investiţia de la Cogealac şi Fântânele şi de la centrala de la Brazi, nu avem nicio investiţie cu o valoare de 500 mil realizată.

Dacă vor continua investiţiile în depozite şi dacă vom trece la un ciclu de extracţie-injecţie simultan, se va putea negocia un contract pe termen lung de gaz natural.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO