Energie

Reportaje industriale. Din Bistriţa pentru România şi mai departe: cum pregăteşte Electroplast industria cablurilor electrice pentru viitor

Fabrica Electroplast are momentan o capacitate de 5.500 de tone de cabluri pe an.

Autor: Eduard Ivanovici

25.03.2025, 00:07 3269

ZF continuă azi rubrica „Reportaje industriale“, în care prezintă informaţii despre cele mai mari fabrici din România şi interviuri cu oamenii cheie din companii Electroplast din Bistriţa, unul dintre cei mai mari producători locali de cabluri electrice, plănuieşte să îşi tripleze producţia până în 2028, vizând investiţii strategice în infrastructura din România ♦ Evoluţia recentă a fost susţinută de o mai bună echilibrare a mixului de clienţi şi produse vândute, cât şi de deblocarea proiectelor de infrastructură feroviară finanţate prin PNRR  Anul acesta, Electroplast estimează creşteri de 21% pe cifra de afaceri şi 71% pe profit, iar pe viitor se uită inclusiv la extinderea în afara ţării.

Zgomotul constant al maşi­ni­lor de producţie, mirosul me­ta­lului prelucrat şi ritmul a­lert al muncitorilor contu­rea­ză o ima­gine a unei industrii în pli­nă mişcare în interiorul fabricii Electroplast din judeţul Bistriţa-Năsăud. În halele de producţie, cablurile nu reprezintă un simplu produs care va pleca în scurt timp către cum­părători, ci o verigă esenţială în marile pro­iecte de infrastructură ale României.

De la autostrăzi până la căi ferate şi sec­torul energetic, compania livrează soluţii într-un mediu politico-economic provoca­tor, spun reprezentanţii Electroplast, adău­gând că doar viziunea pe termen lung şi investiţiile recurente pot asigura succesul.

Într-o piaţă tot mai competitivă, Elec­troplast – unul dintre principalii producă­tori români de cabluri electrice din cupru şi alu­miniu de joasă tensiune, cu expertiză de peste 30 de ani – se distinge printr-o stra­tegie bine definită, bazată pe investiţii con­stante şi dezvoltare sustenabilă. Cifra de a­faceri a com­paniei este prognozată să creas­că cu 21% în acest an, cu mult peste me­dia estimată a industriei, respectiv 6-7%. Profitul net este estimat să crească cu 71% în 2025. Ce vizează însă acest sens firma?

„Mizăm pe mai multe lucruri când vor­bim de această creştere. În primul rând, vorbim de o maximizare a vânzărilor pe fie­care dintre canalele noastre de distribuţie. În al doilea rând, o parte impor­tantă a pla­nului de investiţii se consumă anul aces­ta. Multe dintre e­chi­pamente vor fi puse în funcţiu­ne în T3. Vine apoi şi partea de in­vestiţii fi­nan­ţate prin PNRR. Ne aşteptăm ca ele să continue şi anul acesta, cu precă­dere în seg­mentul feroviar“, spune Dan Burian, CEO-ul companiei.

Compania are în dotare peste 30 de echipamente şi linii producţie specifice activităţii sale.

Fabrica Electroplast se află în Bistriţa, are o capacitate de 5.500 tone de cabluri pe an, cu o suprafaţă de producţie de aproxi­mativ 13.000 m2, localizată pe un teren de 23.500 m2.

Compania are în dotare peste 30 de echi­pamente şi linii producţie specifice activităţii sale şi portofoliu cu circa 3.600 de tipodi­mensiuni de cabluri necesare în domenii-cheie, precum feroviar, construcţii civile şi in­dustriale, energetic, instalaţii, telecomuni­caţii, minerit şi industrie.

 

Focus pe tehnologie şi sustenabilitate

Un alt aspect esenţial al strategiei com­paniei este investiţia continuă în tehnologie şi inovaţie. Electroplast a modernizat recent linii de producţie şi a introdus soluţii teh­nologice avansate care permit îmbunătăţirea semnificativă a eficienţei operaţionale. Pe de altă parte, planul pe cinci ani al companiei prevede nu mai puţin decât triplarea volumului de producţie.

„Este un efect al finalizării planului de investiţii pe care noi l-am împărţit în patru faze. Faza zero este deja consumată, fazele 1 şi 2 se consumă anul acesta, le închidem în T3. Urmează ultima fază pe care o vedem în 2027 şi cu care închidem acest plan de investiţii, la capătul căruia vedem o triplare a volumului în 2028“, continuă CEO-ul.

De asemenea, compania îşi concen­trează eforturile asupra sustenabilităţii, un aspect esenţial în contextul cerinţelor pieţei globale, aliniindu-se astfel cerinţelor din Uni­unea Europeană şi reglementărilor din industria cablurilor.

„Pe lângă măsurile pe care le imple­men­tăm pentru reducerea de consum energetic, cen­trale electro/fotovoltaice, iluminat led, deci pe lângă ceea ce facem pentru a reduce amprenta de carbon, avem inclusiv un plan care urmează să fie anunţat. Suntem pro­babil prima entitate din grup care ar putea ajunge la net zero, targetul fiind până în 2030“, adaugă Olimpia Miclăuş, CFO.

În 2023, Electroplast a fost cumpărat de către holdingul de materiale de construcţii Roca Industry, într-o tranzacţie de 46 de mi­lioane de lei. Holdingul este listat pe piaţa principală a Bur­sei de Valori Bucureşti sub simbolul ROC1 şi are o capitalizare de aproximativ 200 de mili­oane de lei.

Cablurile produse sunt necesare în domeniul feroviar, construcţii, sectorul energetic, telecom, industrie.

 

Cu ochii în afara ţării: oportunităţi şi riscuri

În iulie 2024, fabrica Electroplast a fost prezentată în faimoasa serie documentară „How It’s Made“, difuzată pe Discovery Channel. Episodul a oferit o perspectivă de­taliată asupra etapelor de pro­ducţie şi a solu­ţiilor de ultimă generaţie implementate de Electroplast.

„La nivel informal, feedbackul a fost pozitiv, a fost bun la nivel de imagine, sun­tem într-un sector de acti­vitate care nu cheltuie foarte mult pe imagine, social me­dia ş.a.m.d. Este un sector cu o activitate destul de opa­că“, menţionează CEO-ul.

Pe lângă succesul obţinut pe piaţa internă, Electroplast se pre­găteşte pentru o extindere semnificativă în afara ţării.

În prezent, exporturile reprezintă aproximativ 10% din cifra de afaceri, însă compania plănuieşte să ajungă la 30% din venituri provenind din pieţele externe până în 2028.

Electroplast a înregistrat deja progrese în această direcţie, având relaţii comerciale cu parteneri din regiunea fostei Iugoslavii, dar şi cu clienţi din Ungaria, Bulgaria, Italia şi Germania.

Dan Burian, CEO, Electroplast: Ne concentrăm pe creştere organică. Strategia noastră este clară, aprobată în planul pe cinci ani în cadrul Consiliului de Administraţie.

„Ce ne atrage în partea de proximitate este faptul că, fiind parte din fostul bloc estic, standardele legate de cabluri sunt aceleaşi şi nu este nevoie de multe certificări suplimentare“, spune Olimpia Miclăuş.

Însă chiar şi în faţa acestor avantaje, provocările nu lipsesc. Într-un sector industrial unde volatilitatea preţurilor materiei prime poate avea un impact considerabil asupra costurilor de producţie, companiile locale se confruntă cu o gamă largă de incertitudini economice şi comerciale.

Deşi firma a reuşit să menţină o creştere constantă, pe măsură ce investeşte în tehnologie şi extinde operaţiunile, riscurile financiare şi fluctuaţiile pieţei continuă să fie factori cu care trebuie să se adapteze constant. În acest context, succesul companiei depinde în mare măsură de abilitatea sa de a-şi echilibra sursele de venituri şi de a răspunde rapid schimbărilor din industrie.

În altă ordine de idei, o oportunitate poate veni din reconstrucţia Ucrainei, în cazul unui armistiţiu între Kiev şi Kremlin. „În egală măsură suntem şi noi interesaţi. În noiembrie 2023 am participat la un târg de la Varşovia alături de celelalte companii din holding, care a avut ca temă reconstrucţia Ucrainei. Avem contacte pe care sperăm să le putem transforma în parteneriate la momentul respectiv“, mai spune CEO-ul.

 

Diversificarea şi stabilitatea finanţelor

Un alt factor cheie în succesul Electroplast este diversificarea portofoliului său de clienţi. Cu o structură de vânzări echilibrată între mai multe sectoare, compania poate să răspundă mai eficient fluctuaţiilor din piaţă.

„La noi riscul este însă mult mai împărţit datorită faptului că avem o structură de vânzări împărţită pe mai multe canale de distribuţie, echilibrate între ele. Când un canal merge mai puţin bine, putem să mergem spre altul“, a declarat Dan Burian pentru ZF, subliniind că diversificarea este crucială într-un mediu economic incert, mai ales când factorii externi, cum ar fi preţurile materiilor prime, pot influenţa semnificativ marjele de profit.

În 2024, Electroplast a înregistrat o cifră de afaceri de 167,5 milioane de lei, în creştere cu 7,4% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net a urcat de la 0,3 milioane la 1,5 milioane de lei.

EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe depreciere şi amortizare) s-a majorat cu 37% la 10,6 milioane de lei, evoluţia fiind susţinută de o mai bună echilibrare a mixului de clienţi şi produse vândute, dar şi de deblocarea proiectelor de infrastructură feroviară finanţate prin PNRR.

 

Provocările sectorului şi răspunsul companiei

Chiar şi cu performanţele financiare solide, Electroplast se confruntă cu riscuri legate de volatilitatea preţurilor materiilor prime, un aspect esenţial în sectorul său. Cuprul şi aluminiul sunt două dintre materialele cheie, iar fluctuaţiile preţurilor acestor metale pot influenţa semnificativ costurile de producţie.

„O parte majoritară în structura costurilor vine din materii prime, fie că sunt metale, cupru sau aluminiu, fie că sunt materiale plastice. Atunci, orice evoluţie pe care n-o putem anticipa ne duce într-o volatilitate pe care urmează să o gestionăm“, explică Dan Burian.

Apoi, volatilitatea trebuie gestionată cu atenţie, având în vedere că Electroplast a devenit un jucător important în infrastructura feroviară şi în alte sectoare esenţiale precum construcţiile civile şi industriale. Investiţiile continue în tehnologie şi în extinderea capacităţilor de producţie sunt esenţiale pentru a menţine un avantaj competitiv.

Olimpia Miclăuş, CFO, Electroplast: În cazul în care preţul materiei prime creşte foarte mult, va fi nevoie de mai mult capital circulant ca să îţi poţi plăti furnizorii până încasezi de la clienţi.

În acest sens, Electroplast a anunţat un proiect de investiţii în valoare de peste 9 milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii. Planul va include extinderea suprafeţei de producţie şi implementarea unor soluţii inovatoare pentru creşterea eficienţei energetice.

În cadrul proiectului, compania a semnat un contract cu Ministerul Energiei pentru achiziţia a două echipamente de ultimă generaţie, în valoare totală de 10,9 milioane lei (dintre care 4,6 milioane lei reprezintă finanţarea ministerială).

Electroplast scrie într-un comunicat că vrea să îşi consolideze poziţia pe piaţa infrastructurii feroviare prin furnizarea de cabluri pentru proiecte majore de modernizare şi electrificare a reţelei naţionale.

Noile proiecte includ modernizarea liniei feroviare Caransebeş - Timişoara – Arad, Cluj Napoca - Episcopia Bihor, Craiova – Caransebes şi Apata – Caţa. Alte proiecte din portofoliul companiei sunt Arena Naţională, Pasaj Basarab, Spitalul Dăruieşte Viaţă, Metroul Bucureşti, Aeroportul International Cluj, Complex Energetic Oltenia şi altele.

 

Ce poate schimba pe viitor industria în care activează compania?

 

 

„Probabil că ar fi apariţia unor super-conductori. Dacă, până la urmă, cantitatea de curent electric care se poate transmite în momentul de faţă ţine foarte mult de materialul din care este realizat conductorul, precum cuprul sau aluminiul, apariţia unor super-conductori, care să poată conducă mai multă electricitate prin nişte secţiuni mult mai mici de conductori ar fi un factor care ar putea schimba foarte mult piaţa. Poate un aliaj nou, o inovare în zona de material metalic“, răspunde Cosmin Voivod, COO, Electroplast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels