Energie

REPowerEU sau ce conţine planul de rezistenţă în faţa facturilor record şi a dependenţei de Rusia

REPowerEU sau ce conţine planul de rezistenţă în...

Autor: Roxana Petrescu

10.03.2022, 00:07 1300

Preţurile reglementate la energie electrică pot ieşi din sfera subiectelor tabu şi devin instrumente pe care statele europene le pot accesa pentru a-şi proteja con­su­matorii în faţa scumpirilor istorice.

Mai departe, pentru a pregăti iarna viitoare, Comisia intenţionează să prezinte, până în luna aprilie, o pro­pu­ne­re legislativă prin care în UE ar urma să devină obli­gatorie umplerea, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, în proporţie de cel puţin 90 % din capacitate, a insta­la­ţiilor subterane de stocare a gazelor. Între timp, tre­cerea spre zona de energie verde tre­bu­ie făcută cu acceleraţia la podea, spune Comisia Euro­pea­nă în cadrul REPowerEU, planul comun de acţiuni ale cărui linii generale au fost prezentate marţi, săp­tă­mâ­na aceasta.

Documentul va fi analizat la finalul acestei săptămâni de liderii europeni la Versailles.

„Să trecem cât mai repede la surse regenerabile de energie! Sursele regenerabile de energie sunt ieftine, curate şi potenţial nelimitate şi, în loc să finanţeze industria combustibililor fosili în altă parte, creează locuri de muncă aici. Războiul pe care îl duce Putin în Ucraina demonstrează urgenţa accelerării tranziţiei noastre către o energie curată“, a spus Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european. UE importă 90 % din consumul său de gaze, aproximativ 45 % din importuri fiind din Rusia, acest procentaj fiind diferit de la un stat membru la altul. Importurile din Rusia reprezintă, de asemenea, 25 % din importurile de petrol şi 45 % din importurile de cărbune, arată datele Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO