Energie

Reprezentanţi ai Apa Nova au vrut să falsifice documente cerute de procurori în august - anchetă

Reprezentanţi ai Apa Nova au vrut să falsifice...

Autor: Daciana Ilie, Cătălin Lupăşteanu

25.09.2015, 15:40 807

Din documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX reiese că încă din luna august procurorii DNA solicitaseră documente companiei Apa Nova.

Conform surselor citate, există probe care arată că după ce anchetatorii au solicitat documente de la Apa Nova, reprezentanţi ai companiei au intenţionat să falsifice unele acte, pentru a justifica plăţi presupus ilegale.

"Probele administrate în prezenta cauză au relevat, pe de altă parte, intenţia de a fi plăsmuite documente care să fie prezentate drept justificare pentru plăţile efectuate şi care să confere un caracter de legalitate acestora, în condiţiile în care aceste documente nu au existat la momentul descinderii şi ridicării de înscrisuri de la sediul SC Apa Nova SA şi SC Veolia Apă Servicii SRL de către ofiţerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mult, probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente în baza cărora au fost efectuate plăţi presupus nelegale", se arată în documentele citate.

Mai mult, într-o interceptare făcută în acest dosar în 21 august 2015, liderul de sindicat de la Apa Nova Bucureşti, Nicolae Turcuman, care face parte şi din Consiliul de Administraţie al companiei, este înregistrat spunând unui interlocutor că după venirea procurorilor "au început să intre în trepidaţii oamenii şi vor să se pună la punct cu toate documentele", liderul sindical catalogând situaţia drept "nasoală rău de tot".

"În data de 21.08.2015, la ora 13:30:59, Turcuman Nicolae îl contactează pe Florin cu care poartă următorul dialog:

FLORIN: Da, Nicuşor!
TURCUMAN NICOLAE: Te pup, Florine! Ce faci?
FLORIN: Bine. Ce faci tu?
TURCUMAN NICOLAE: Bine. Pe aici, cu controalele noastre.
FLORIN: A!...
TURCUMAN NICOLAE: A venit DNA-ul peste noi.
FLORIN: Păi ce-aţi făcut?
TURCUMAN NICOLAE: Păi nu ştiu ce au făcut alţii. Eu n-am făcut nimic.
FLORIN: Păi da, bine, prăvălia ce-a făcut?
TURCUMAN NICOLAE: Prăvălia, da... Au stat azi noapte pân’ la ora 1:00 pe aici.
FLORIN: Aha!
TURCUMAN NICOLAE: Au ridicat documente... Nasol rău de tot!
FLORIN: Păi odată şi odată tot trebuia să vină şi acolo, că na!
TURCUMAN NICOLAE: Îţi dai seama, că, na!... Nu...
FLORIN: Că s-au perindat şi pe acolo tot felul de...
TURCUMAN NICOLAE: Da.
FLORIN: ...directori, directoraşi, care mai de care. Da.
TURCUMAN NICOLAE: Păi da. Tu ce faci?
FLORIN: Ei, pe aici, cu ale mele. Nimic...
TURCUMAN NICOLAE: Ce vroiam eu să te rog: să nu uiţi pe 19. Aşa a rămas cu Dana. O să venim pe la noi să stăm un pic de vorbă, da?
FLORIN: Da. Da. Cum o să uit? Sigur. Sigur.
TURCUMAN NICOLAE: În rest, vedem. O să vin să semnăm procesele alea verbale pentru... Alea vechi, când s-a făcut piscina.
FLORIN: Da.
TURCUMAN NICOLAE: Să le aduc aici, că deja au început să intre în trepidaţii oamenii pe aici, că vor să se pună la punct cu toate documentele, că de acum se aşteaptă la orice.
FLORIN: Păi cine ştie de unde...?
TURCUMAN NICOLAE: Da. Da. Da. Îţi dai seama. De domnul Berevoianu ştii? E în concediu? Ai mai vorbit cu el?
FLORIN: Ştiu că pleca, dar nu ştiu dacă a plecat sau nu.
TURCUMAN NICOLAE: Aha! Aha! Nu mai ştii nimic sigur.
FLORIN: Nu ştiu.
TURCUMAN NICOLAE: Da. să-i spun şi lui? Nici nu ştiu. Să-i dau telefon? Să nu-i dau telefon?
FLORIN: Ei, o să-l sun eu.
TURCUMAN NICOLAE: Da. Sună-l, ca să ... Mai bine îl suni tu şi-i spui că ai vorbit cu mine şi... am zis să nu-l deranjez. Da?
FLORIN: Da.
TURCUMAN NICOLAE: Bine, Florine. Şi atunci mai vorbim. Mai vedem ce facem. Da?
FLORIN: Da.
TURCUMAN NICOLAE: Bine, Florine. Mai vorbim. Te pup. Pa!".

Potrivit anchetatorilor, Nicolae Turcuman face parte din Consiliul de Administraţie al Apa Nova Bucureşti, deţinând funcţia de administrator.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi fostul consilier al lui Sorin Oprescu Costin Berevoianu au fost reţinuţi, joi seară, de DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova.

Potrivit DNA Ploieşti, Semenescu, administrator al unor societăţi comerciale şi reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în alt dosar, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008-2015, au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Vineri, procurorii DNA Ploieşti ridică documente de la sediul Apa Nova Ploieşti, furnizorul de apă şi servicii de canalizare care are contract cu autorităţile din municipiu, acţiunea având loc la doar o zi după ce anchetatorii au ridicat documente de la Apa Nova Bucureşti, în dosarul de trafic de influenţă în care au fost reţinuţi Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu.

Apa Nova Ploieşti şi Apa Nova Bucureşti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele operează pe piaţa românească din anul 2000. Apa Nova Ploieşti are ca acţionari grupul Veolia, cu 73%, şi municipiul Ploieşti, cu 27% din totalul acţiunilor. Apa Nova are încheiat la Ploieşti un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare pe o durată de 25 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO