Energie

Rezultate peste aşteptări pentru OMV Petrom: Profit net, plus 44% la nouă luni, la vânzări cu 13% mai mari. Compania renunţă la un credit de 1 mld. euro pentru că are suficienţi bani proprii

Rezultate peste aşteptări pentru OMV Petrom:  Profit...

Autor: Roxana Petrescu

31.10.2018, 08:09 3397

OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 2,6 miliarde de lei, cu 44% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, la vânzări consolidate de 16,1 miliarde de lei, cu 13% mai mari.

Mai mult, compania a anunţat că va renunţa la o linie de credit revolving de 1 miliard de euro, linie de finanţare neutilizată până acum. Hotărârea de a renunţa la acest credit vine chiar în pragul luării deciziei finale de investiţii în proiectul Neptun din Marea Neagră.

"Actualul flux de trezorerie din activităţi de exploatare solid precum şi celelalte facilităţi de credit disponibile oferă OMV Petrom opţiuni de finanţare adecvate în sprijinul realizării planurilor sale de investiţii", au precizat reprezentanţii companiei.

În legătură cu rezultatele, compania a precizat că evoluţia pozitivă a venit în contextul scumpirii mărfurilor tranzacţionabile, adică a carburanţilor, şi datorită creşterii cererii de energie electrică.

Rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, s-a majorat cu 25%, până la 3,37 miliarde de lei, segmentul Upstream având cea mai mare contribuţie.

„În primele nouă luni ale acestui an, OMV Petrom a beneficiat de îmbunătăţirirea preţurilor mărfurilor tranzacţionabile şi de creşterea cererii de energie electrică”, au subliniat reprezentanţii companiei. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 miliarde de lei, o scădere de 15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fluxul de trezorerie din activităţi de exploatare a crescut la 5,6 miliarde de lei, în aceeaşi perioadă, reflectând tendinţa de creştere a rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale.

„Aşa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investiţională faţă de primele nouă luni din 2017, prin dublarea numărului de sonde şi sidetrack-uri în Upstream, finalizarea reviziei rafinăriei şi avansul înregistrat în alte proiecte de investiţii din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat în ieşiri de numerar pentru activităţi de investiţii de aproximativ 3,1 miliarde de lei. Fluxul de trezorerie extins, după plata de dividende, a fost de 1,3 mld lei în 1-9/18”.

Rezultatele financiare OMV Petrom

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO